Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, Bogota'daki boğa güreşi arenasında düzenlenen törende, boğa kostümü giymiş bir destekçinin kendisine yasa tasarısının bir kopyasını vermesinin ardından tasarıyı imzaladı. Petro, "Dünyaya eğlence için canlı varlıkları öldürmenin kültür olduğunu söyleyemeyiz" dedi.

ARENALAR DÖNÜŞECEK

Boğa güreşi yasağı, aylarca süren hararetli tartışmaların ardından Kolombiya Kongresi'nde mayıs ayında onaylanmıştı. Yasa tasarısı; hükümete 2027 yılına kadar ülke genelinde boğa güreşlerinin tamamen yasaklanması çağrısında bulunuyor. Ayrıca boğa güreşi arenaları, kültürel ve sportif alanlara dönüştürülecek.

POPÜLARİTESİ DÜŞTÜ

Boğa güreşleri çok uzun bir süredir Kolombiya'da düzenleniyor. Ancak hayvan haklarına ilişkin görüşler değiştiği için popülaritesi de son dönemde azaldı. Kolombiya'daki boğa güreşi tutkunları, yasağın azınlıkların kültürel miraslarını ifade etme haklarını ihlal ettiğini savunuyor.

İTİRAZ EDECEKLER

Ayrıca, boğa güreşlerinden geçimini sağlayan matadorlar, etkinlik organizatörleri, tüccarlar ve boğa güreşlerinde kullanılan hayvanları yetiştiren çiftçiler gibi kişilerin geçim kaynaklarını da tehlikeye atıldığını ekliyorlar. Destekçiler yasaya Kolombiya Anayasa Mahkemesi'nde itiraz edeceklerini belirtti.

Muhabir: Lila Okyanus