Dünya ve Ortadoğu nefesini tutmuş yaklaşan savaşın ayak seslerini dinliyor… İsrail ordusu, Türkiye’nin sınır komşusu İran'daki askeri bölgelere üç dalga halinde 3.5 saat nokta atışı saldırılar düzenlendiğini açıkladı. İsrail ordu sözcüsü, "İran'daki rejimin son dönemde İsrail'e yönelik saldırılarına cevap olarak askeri noktalar hedef alındı" ifadelerini kullandı. Saldırının tamamlandığını duyuran İsrail ordusu, "İran'ın İsrail'e saldırıda kullandığı füzelerin üretildiği tesis ve karadan havaya füze savunma sistemleri vuruldu" ifadelerini kullandı. 

NÜKLEER SANTRALLER VE RAFİNERİLER VURULMADI

İsrail’in saldırı sırasında nükleer tesisleri ve petrol rafinerilerini hedef almadığı öğrenildi. İran'ın yarı resmi haber ajansı Tesnim'in haberine göre, ismi açıklanmayan bir kaynak Tahran'ın, İsrail'in gece saatlerinde gerçekleştirdiği hava saldırısına karşılık vereceğini ifade etti. Kaynak, "Önceden belirttiğimiz gibi İran, İsrail'in saldırılarına cevap vermeye hazırlıklıdır. İran, herhangi bir saldırıya karşılık verme hakkını saklı tutar. İsrail'in herhangi bir eylemine uygun karşılık alacağına şüphe yoktur" ifadelerini kullandı.

BEYAZ SARAY'DAN JET AÇIKLAMA

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC), İsrail'in "meşru müdafaa" hakkı uyarınca İran'da askeri hedefleri vurduğunu kaydetti. İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, "İsrail, İran saldırısı öncesinde ABD'ye bilgi verdi." ifadeleri kullanıldı. ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) bir yetkili, İsrail'in saldırılarında "ABD'nin herhangi bir dahlinin söz konusu olmadığını" ifade etti. KAN, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Savunma Bakanlığı binasında olduğu bilgisini paylaştı. 

Biden ve Harris bilgilendirildi

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Biden'ın ulusal güvenlik ekibi tarafından İsrail'in İran'a yönelik "askeri operasyonu" hakkında bilgilendirildiği aktarılırken ABD Başkanı'nın gelişmeleri yakından takip ettiği belirtildi. Açıklamada, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in de İsrail'in İran'da askeri hedeflere yönelik saldırıları hakkında bilgilendirildiği, gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceği vurgulandı.

Ortadoğu’da füze savaşları

Yaklaşık 3 hafta önce İran, İsrail'e son yılların en ağır ve kapsamlı füze saldırısını gerçekleştirmişti. Bombardımanda ses hızını aşan füzelerle birlikte hipersonik Fettah 1 füzelerinin kullanıldığını açıklandı. Fettah 1 orta menzilli hipersonik füzeleri, İran Devrim Muhafızları tarafından ilk kez 2023'te tanıtılmıştı. Saldırının Hamas lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı general Abbas Nilfuraşan'ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına karşılık olarak gerçekleştirildiği belirtildi. İsrail'in bu saldırıya askeri yanıt vermesi halinde "yıkıcı karşılık" göreceği uyarısında bulunulmuştu. Bombardımanın ardından konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "İran bu gece büyük bir hata yaptı. Bunun bedelini ödeyecekler. İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısı başarısız oldu" demişti.

Kaynak: AA