Dünyada kakao savaşı kızışıyor. Afrika kıtasının üretimde başı çektiği kakaonun fiyatının artmasının ardından Güney Amerika ülkeleri de üretime geçme kararı aldı.
Soya fasulyesi, mısır ve pamuk üretimiyle ön plana çıkan Brezilya, kakao üretimine de ağırlık verecek.
Son 50 yılda fiyatı rekor düzeye ulaşan kakao, Afrika’daki küçük çiftçilerin geçim kaynağı.
Brezilya’nın yanı sıra Ekvador ve Kolombiya da kakao üretiminde Afrika’ya rakip olacak.
Kakaoda, dünya üretiminde 1980’lerde Fildişi Sahili’nin ardından ikinci sırada yer alan Brezilya, ardından yaşanan mantar hastalığı nedeniyle ağır darbe yemişti.
Ancak 40 yıl sonra üretimini yeniden toparlayan Brezilya, kakaoda rekora ulaşmakta kararlı.
Brezilya Hükümeti, şu anda 200 bin ton olan kakao üretimini, 2025’te 300 bin, 2030’a kadar 400 bin tona yükseltmeyi hedefliyor.
Ekvador ise 5 yıl önce yıllık 287 bin ton olan üretimini 400 bin tona yükseltmeyi başardı ve en büyük üçüncü ihracat yapan ülke oldu.
Dünya kakao üretiminde Fildişi Sahili yıllık 2.2 milyon ton ile zirvede. İkinci sırada ise bir diğer Afrika ülkesi Gana ise 750 bin tonla yer alıyor.
Brezilya yeni teknolojiyle hektar başına 2 ton üretime ulaşacak. Bu rakam hektar başına Fildişi Sahili ve Ekvador 500-600 kilo, Gana’da ise 400 kilo.
Brezilya’nın Amazon bölgesinde köylüler, kakao üretimine dönerek kalkınmayı hedefliyor.
Dünyadaki çikolata firmalarının, kakao üretimi nedeniyle ağaçların katledilmesi ve çocukların iş gücünde kullanılması nedeniyle Afrika’dan çekilip Brezilya’ya yönelmesine kesin gözüyle bakılıyor.