Yerli arıcıların yanı sıra gezgin arıcılar Istranca Dağları'nın eteklerine konuşlandırdıkları kovanlarında aroma olarak öne çıkan balı üretiyor.
Bahar aylarında başlayan "tatlı mesai" güz mevsimiyle birlikte sona eriyor.
Kırklareli'nde yaz aylarının son günlerinde başlayıp sonbahar aylarının ilk günlerine sarkan bal hasadında sona yaklaşılıyor.
Arıcılar imece usulüyle bal hasadını tamamlamanın telaşını yaşıyor.
Kovanlardan alınan petekler tahta kasalara toplanıyor.
Ardından bal sağım makinesinin bulunduğu alana getirilen peteklerdeki sırlar sıyrılıyor.
Daha sonra bu petekler sağım makinelerine yerleştirilip süzme işlemine geçiliyor.
Kavanoz ya da tenekelere alınan balların bir kısmını kendilerine ayıran arıcılar bir kısmını da satarak aile bütçesine katkı sunuyor.
Bal hasadı sonrası arıcılar sonbahar hazırlığına başlıyor. Arı kolonilerinin sonbahar ve kışın yemeleri için bal ve polen bulunan bazı petekler kovanlarda bırakılıyor.
AA