Kira artışları ve tahliye süreçleri, kiracılar ve ev sahipleri arasında sıkça yaşanan anlaşmazlıkların başında geliyor. Ancak, artık kiracılar haksız tahliye durumlarında mahkemeye başvurarak tazminat talep edebilecekler. Ev sahibinin kiracıyı haksız yere tahliye etmeye çalışması durumunda, kiracı bu durumu ispatladığında tazminat alabilecek. Ayrıca, ev sahibinin kiracıya uygun yaşam koşulları sağlamaması da tazminat talebine neden olabilir. Bu haklar, kiracıların karşılaştıkları mağduriyetlere karşı hukuki güvencelerini artıracak.

Temmuz ayında kira zam oranına uygulanan yasağın kaldırılmasının ardından birçok ildeki ev sahipleri kiracıları mağdur edecek zamlar yapmaya başladı. Çok sayıda kiracı ise evden çıkarıldığını gerekçe göstererek ev sahiplerine dava açmak zorunda kaldı.

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunlar tazminat ödemelerine kadar uzanabiliyor. Peki, kiracılar hangi durumlarda ev sahiplerinden tazminat talep edebilirler?

KİRACILAR NE ZAMAN TAZMİNAT ALABİLİR?

Kiracıların tazminat hakkı, mağduriyet durumlarına bağlı olarak doğuyor. Ev sahibi, kiracı aleyhine haksız bir gerekçe ile dava açıp tahliye talebinde bulunmuşsa ve kiracı bu durumu mahkemede ispat edebilirse, kiracı tazminat talep edebilir.

Burada önemli olan, kiracının haksız yere tahliye edilmesidir. Kiracı evden çıkmadığı sürece tazminat hakkı söz konusu olmayacaktır.

EV SAHİPLERİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE TAZMİNAT ŞARTLARI

Ev sahipleri, kiracılara yaşanabilir bir konut sunmakla yükümlüdür. Kira sözleşmesi bu yükümlülükle yapılır ve kiracı kira ödemekle yükümlüdür.

Ancak, ev sahibi kiracıya kullanıma uygun bir konut sunmaz veya mevcut konut kiracının hatası olmadan elverişsiz hale gelirse, kiracı tazminat talep etme hakkına sahiptir.

Kiracılara ödenecek tazminat miktarı için standart bir uygulama bulunmamaktadır. Mahkemeler, kiracının yaşadığı zararın maddi karşılığını belirleyerek karar verir. Tazminat miktarı, kiracıyı zenginleştirmeyecek ve ev sahibini mağdur etmeyecek şekilde mahkeme tarafından belirlenir.

Son günlerde yatırımcıların konuta yöneldiği gözlemleniyor. Konut satışları Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 oranında artış gösterdi. Bu artış, konut piyasasında hareketliliğin arttığını gösteriyor.

Ancak, konut kredisi faiz oranlarının yüksekliği, konut alımını zorlaştırıyor. Yatırımcılar, altın fiyatlarındaki artışa rağmen konut yatırımlarına yöneliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ