Yaklaşık 37.000 yıl boyunca, üç haftalık kılıç dişli bir kaplan yavrusunun yumuşak, tüylü vücudu Yakutistan'daki donmuş toprağın altında yattı. Başı, uzuvları, pençeleri ve gövdesi soğuk sayesinde neredeyse mükemmel bir şekilde korunmuştu.

C9B6869B39040Ea89Bca7Cedb8F3572E

İLK KEZ GÖRÜLDÜ

Araştırmacılar, "Bu döneme ait donmuş ve bu sebeple mumyalanmış kalıntılara dair bulgular çok nadirdir. Paleontoloji tarihinde ilk kez nesli tükenmiş bir memelinin ortaya çıkışı incelendi" şeklinde konuştu. Paleontoloji, dinozorlardan tarih öncesi bitkilere, memelilere, balıklara, böceklere, mantarlara ve hatta mikroplara kadar antik yaşamın incelenmesidir.

9D91Ae0Fb1F7Ce23Dd22C90Aa2F15350

GENELDE BOZULUR

Uzun süre gömülü kalmış hayvanların kalıntıları genellikle yırtıcılar, leş yiyiciler ve doğa olayları tarafından bozulur... Bu da insanlık tarihinden önce yaşamış, soyu tükenmiş hayvanlar hakkındaki bilgimizin çoğunun birkaç kemiğe ve dişe dayandığı anlamına gelir.

AKRABALARINDAN BÜYÜK

3 haftalık yavrunun ise ön yarısı nispeten sağlamdı. Eksik pelvis kemikleri, uyluk kemiği ve kaval kemiği ise bedeninin yakınında buzla kaplı halde bulundu. Bedeni incelendiğinde günümüzdeki aslan, kaplan tarzındaki akrabalarının yavrularına oranla çok daha büyük olduğu görüldü. Ağzı, boyun bölgesi ve ön ayakları, günümüzdeki yırtıcı kedilere oranla epey genişti.

Muhabir: Tamer Ayeri