Martha Waema ve kocası, Kenya'da haftalardır aralıksız yağan yağmur nedeniyle sular altında kalan çiftliklerini dehşet içinde inceledi. Su seviyeleri, sadece bir gecelik yoğun sağanak yağıştan sonra omuz hizasına kadar yükseldi. Çift; mısır, bezelye, lahana, domates ve kara lahanaya 80.000 şilin (613 dolar) yatırım yaptıktan sonra üç dönümlük arazilerinden 200.000 şilin (1500 dolar) getiri bekliyordu. Ancak umutları yerle bir oldu.

RİSKLİ YERLERİ BOŞALTIN

10 çocuk annesi 62 yaşındaki kadın, "38 yıldır çiftçilik yapıyorum ama bu büyüklükte bir kayıpla hiç karşılaşmadım" dedi. Kenya Hükümeti'nin, "iklim değişikliğinin neden olduğu düzensiz hava koşullarının açık bir tezahürü" olarak adlandırdığı durum, onların mali güvenliğini ve iyimserliğini sarstı. Mart ortasında başlayan yağmurlar tehlikeler oluşturdu. Yaklaşık 289 kişiyi öldürdü. Barajları tarihi yüksek seviyelere çıkardı. Hükümet, halka sel riski olan bölgeleri boşaltmalarını ve tahliye etmeyenlerin evlerinin yıkılacağını söyledi.

DAHA DA YÜKSEK FİYATLAR

Gıda güvenliği krizi ve daha da yüksek fiyatlar ortaya çıktı. Kenya Hükümeti, sel felaketinin çok geniş bir arazide fazla arazide ekinleri yok ettiğini söylüyor. Martha Waema şimdi başkent Nairobi'nin en uzak köşesindeki Machakos Bölgesi'ndeki bir ovada çiftliğin geri kalanını korumak için hendekler kazıyor.

ÇİFTLİĞİNİZİ KORUYUN

Uzmanlar, Kenyalı çiftçilerin, iklim şoklarının daha da kötüleşmesi muhtemel toprak erozyonuna karşı çiftliklerini korumaları gerektiğini söyledi. Narok İlçesi'nde tarım görevlisi olan Jane Kirui, teraslama ve suyun emilmesini sağlayacak bitki örtüleri gibi diğer önlemlerin önemini vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ