Öznel yaş, insanların kendilerini ne kadar yaşlı olarak algıladıklarını belirler. Ve bu, takvim yaşıyla zıtlık gösterebilir. Klinik psikolog ve psikiyatri profesörü Georgia Witkin, "Öznel yaş; sağlığınıza, enerji seviyenize ve yaşam tarzınıza göre değişir" dedi.

ÇOK DAHA DÜŞÜKTÜR

Terapist Natalie Rosado da aynı fikirde. "Olumlu bir zihniyet beslediğinizde ve size neşe getiren aktivitelerde bulunduğunuzda, öznel yaşınız genellikle kimlik yaşınızdan çok daha düşük gelebilir" yorumunda bulundu. Peki neler yaparsanız daha genç hissedersiniz?

SOSYAL MEDYA DEĞİL!

Ruh sağlığı: Olumlu bir ruh sağlığı ve refah durumu genellikle daha genç hissetmekle ilişkilidir. Bu arada, depresyon, stres veya kaygı gibi duygular sizi daha yaşlı hissettirebilir. Sosyal destek: Güçlü ve aktif sosyal ağlar (sosyal medya değil!) daha genç öznel yaşlara katkıda bulunur.

KALİTELİ UYKU ÖNEMLİ

Fiziksel sağlık: İyi fiziksel sağlık ve zindelik seviyeleri daha genç bir öznel yaşla ilişkilidir. Kronik hastalıklar daha yaşlı hissetmeye katkıda bulunabilir. Yapılan araştırmalar, beyin yapılarındaki değişimlerin öznel yaşınızı artırabileceğini, yetersiz veya kötü uykunun da bu duruma yol açabileceğini gösteriyor. Özetle fiziksel aktivitelerde bulunmak, sosyal ortamlara girmek ve sağlıklı bir yaşam sürmek, sizi daha genç hissettirir.

Muhabir: Münevver Beyza Morgül