Son yirmi yılda yapılan bilimsel araştırmalar, köpeklerin insanların hareketlerine son derece duyarlı, sosyal bilginler olduğunu tekrar tekrar ortaya koydu. Ancak çok az araştırmacı kedilerin sosyal becerileri üzerine yoğunlaştı. Sonuçta, köpekler kurttan türemişti ve insanların yanında belirli roller üstlenmek üzere gelişmişti. Öte yandan kediler, Afrika vahşi kedisinden gelmişti. Ve insanlarla fazla iletişimleri yoktu. Antisosyal ve işbirlikçi olmayan şeklinde görülüyorlardı. Bu da onları çekici olmayan araştırma konuları haline getiriyordu.

GERÇEKTEN ESNEKTİRLER

Ancak son yıllarda, bir avuç bilim insanı, kedilerin sosyal becerilerini hafife aldığımızı öne süren küçük bir araştırma grubu üretti. Maine'deki Unity Environmental University'de hayvan davranış bilimcisi olan Kristyn Vitale, "Gördüğüm en büyük hata, insanların kedilerin sosyal yaratıklar olmadığını veya sosyal etkileşimin kediler için önemli olmadığını söylemesi. Kediler sosyal davranışlarında gerçekten esnektir. Yani bu oldukça bireyseldir ve kediye ve kişisel deneyimlerine dayanmaktadır" dedi.

KORKARAK BÜYÜYECEKLERDİR

Oğuzhan Uğur, Sagopa Kajmer'i yalanladı: 'Ona teklif gitmedi' Oğuzhan Uğur, Sagopa Kajmer'i yalanladı: 'Ona teklif gitmedi'

Kedilerin insanlara karşı sağlıklı sosyal davranışlar geliştirebilmesi için hayatlarının önemli bir döneminde insanlarla sosyalleşme deneyimi yaşamaları gerekir. Yani eğer daha önce hiç insanla karşılaşmamış bir kediniz varsa, özellikle de yavru kedi olarak erken yaşlarda, insanlardan korkarak büyüyeceklerdir. Çünkü insanların iyi şeylerin kaynağı olabilecek bir şey olduğunu asla öğrenmemişlerdir. Doğru deneyimler verildiğinde, evcil kedilerin sahipleriyle mutlaka bağ kurabildiği, bu bağların güçlü olabileceği ve zamanla istikrarlı kalabildiği görüldü.

ARALARINDA KAVGA ÇIKMADI

Kristyn Vitale, "Tıpkı bir köpek sınıfı gibi; otur, çağrıldığında gel, git, koş ve tasmayla yürü gibi şeyler yaptık. Son sınıfta insanlar, kedilerine yapmak istedikleri bir numarayı öğretiyorlardı. Bu yüzden insanlara çemberden atlatmayı öğretiyordum. Bence en gelişmiş davranış, bir gölde kayıkla gezerken otur ve bekleydi. 50'den fazla yavru kedimiz ve sahipleri vardı. 3 ila 8 aylık yavru kediler bu ortama geldi, eğitim aldı, sosyalleşti ve hiç kavga çıkmadı. Çoğu durumla başa çıkmak, kedilerin davranışlarını izlemekle ilgili. Bir kedi stres belirtileri göstermeye başladığında, buna son verme ve onları eve gönderme zamanı gelmiştir" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ