Kurtarma ekipleri, Polonya'nın Rydultowy kömür madenini sallayan ve bir madencinin ölümüne, 17 kişinin yaralanmasına yol açan depremin ardından, bir madenciyi aramak için yeraltı çalışmalarına yeniden başladı. Polonya Kömür Madenciliği Grubu Sözcüsü Aleksandra Wysocka-Siembiga, Associated Press'e yeraltındaki güvenlik koşullarının iyileştiğini ve aramanın gece boyunca devam etmesini sağladığını söyledi.

TEKRARLAYAN SARSINTILAR

Yetkililer, tekrarlayan sarsıntılar ve madende yüksek metan gazı varlığı nedeniyle perşembe günü geç saatlerde çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı. Aynı günün erkan saatlerinde yüzeyin yaklaşık 1.200 metre altında 3.1 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana geldiğinde bölgede yetmiş sekiz madenci vardı. Çoğu, depremden hemen sonra hastaneye kaldırılan 17 kişi de dahil olmak üzere hızla yüzeye çıkarıldı. Bir madenci çıkarılırken öldüğü açıklandı.

An ambulance heads into the Rydultowy coal mine near the city of Rybnik, in southern Poland, on Thursday, July 11, 2024. Officials say that two Polish coal miners remain unaccounted for and at least 15 have been injured after a powerful tremor shook the Rydultowy coal mine. Rescuers are struggling to reach dozens of others. (AP Photo/Katarzyna Zaremba-Majcher)

KAYALAR FIRLAYABİLİYOR

Kömür madenlerinde kayalarda oluşan gerilimden kaynaklanan titremeler, kaya patlamalarına veya madenciler için tehlikeli olabilecek ani kaya fırlamalarına yol açabilir. Polonya Kömür Madenciliği Grubu bu yıl birkaç ölümcül kaza yaşadı. Mayıs ayında, Myslowice-Wesola kömür ocağında meydana gelen bir göçükte üç madenci öldü. Aynı madende nisan ayında da bir madenci hayatını kaybetmişti.

TEHLİKELİ KABUL EDİLİYOR

1792 yılında açılan ve şu anda yaklaşık 2.000 insanın çalıştığı Rydultowy madeninde, 2019 ve 2020 yıllarında ayrı kazalarda iki madenci hayatını kaybetti. Polonya'da kömür madenciliği, tüm dünyada olduğu gibi tehlikeli olarak kabul edilir. Burada bazı kömür madenleri metan gazı patlamalarına veya çökmelere eğilimlidir. Geçtiğimiz yıl ülkede 15 madenci çeşitli kazalarda hayata gözlerini yumdu.

Muhabir: Lila Okyanus