Kastamonu milattan önce ve milattan sonra birçok halkın merkezi oldu. Bu sayede Kastamonu, çeşitli uygarlıklara ait kalıntılarını günümüzde hala taşır. Tarihi, Kastamonu'yu Anadolu'nun en önemli şehirlerinden biri haline getirir. Kastamonu yüzölçümü bakımından oldukça büyük bir şehir. Bu nedenle sizler için ilk önce Kastamonu şehir merkezinde gezilecek noktaları derledik.
Kastamonu şehir merkezi, küçük olmakla birlikte tarihi konakları ve etrafını dağlarla kaplayan manzarasıyla beklediğimin çok ötesinde bir yer. Nereye giderseniz gidin, kahverengi tabelalar karşınıza çıkıyor ve gezilecek tarihi yerlere sizleri götürüyor.
1- Nasrullah Meydanı
Nasrullah Meydanı aslında cami, şadırvan, köprü ve sonradan eklenen medresesi ile bir külliyeden oluşuyor. Meydanın tarihi 1500'lü yıllara dayanıyor ve Bizans'tan sonra Osmanlı Devleti'nin aldığı şehirde Osmanlı izleri barınıyor.
2- Nasrullah Cami
1506 yılında tamamlanan cami, sonradan kendisinden bağımsız olarak yanına inşa edilen minaresiyle dikkat çekiyor. Cami, sadece minaresiyle değil, mimarisiyle de alışılmış camilerden oldukça farklı. II. Bayezid döneminde yaptırılan camini Nasrullah Kadı tarafından yaptırıldığı biliniyor.
3- Münire Medresesi El Sanatları Çarşısı
Nasrullah Camii arkasında yer alan ve 1746 yılında Reisül Küttab Hacı Mustafa Efendi tarafından yaptırılan medrese, bugün ise otantik bir çarşı. Çarşıda el işi kıyafetler, hediyelik eşyalar, doğal sabunlar, yöresel kıyafetler gibi pek çok şey satılıyor. Ambiyansıyla içinden çıkmak istemeyeceğiniz çarşıda kafe hizmeti de bulunuyor.
4- Atabeygazi Camisi
Kastamonu'nun en kadim yapılarından olan Atabeygazi Camii, 1273 yılında yapılmıştır. Halk arasında camiye Kırkdirekli de denmektedir. Bunun sebebi, caminin içinde altlı ve üstlü olarak gerçekten de kırk adet ahşap sütünün bulunması ve camiyi bu sütunların taşımasıdır.
5- Atabeygazi Türbesi
Türbe, hemen Atabeygazi Camii'nin yanında yer alır. Kastamonu’da hüküm sürmüş olan ve camiyi de yaptıran dört Atabey’den birisinin türbede yattığı bilinir. Atabeygazi Camii ve türbesi, manevi açıdan hissettirdikleriyle mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.
6- Kastamonu Saat Kulesi
Şehrin yüksek noktalarından birine inşa edilmiş olan Kastamonu Saat Kulesi, Kastamonu manzarasını görmek için mükemmel bir yer. 1885 yılında, Vali Abdurrahman Paşa tarafından yaptırılmış olan yapının, halk arasında sürgün bir saat olduğuna dair yaşayan bir efsane bulunmaktadır. Efsaneye göre, İstanbul Sarayburnu’nda bulunan saatin zamansız çalan çanı, padişahın hamile cariyelerinden birinin çocuğunu düşürmesine sebep olur. Bu nedenle saat kulesi Kastamonu’ya sürgün edilir.
7- Kastamonu Kalesi
Birçok halkın yaşadığı Kastamonu'da bir zamanlar Bizans da hüküm sürüyordu. Kastamonu Kalesi, Bizans'tan kalan ve şehrin simgesi haline gelen en önemli yapılardan. Bir kısmı zarar görse de çoğu korunmuş olan kale, Kastamonu Saat Kulesi gibi yüksek konumuyla şehir manzarasını seyrettirir.
8- Kastamonu Arkeoloji Müzesi
Müzede, Kastamonu ve Çankırı çevresinden toplanan arkeolojik eserler sergilenir. Hitit, Frig, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait çeşitli eserler ile Candaroğulları Beyliği ve Osmanlı dönemine ait eserler müzede sizi zamanda yolculuğa çıkarır. Arkeoloji müzesi, özellikle meraklıları için mutlaka gezip görülmesi gereken bir yer.
HANDE DURMAZ