Yargıtay, boşanma davalarına ilişkin emsal teşkil edecek bir karar vererek eşinin akrabalarıyla görüşmeyen kişilere yönelik dikkat çeken bir hükme imza attı. Ankara'da yaşayan bir kadın, eşinin kendisine şiddet uyguladığını ve kumar alışkanlığı nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşadığını belirterek boşanma davası açtı. Koca, eşinin akrabalarıyla görüşmediğini ve kendisini küçümsediğini iddia ederek karşı dava açtı. Mahkeme, kocayı ağır kusurlu bulup kadına tazminat ödenmesine karar verdi. Ancak, kocanın itirazı üzerine istinaf mahkemesi tazminat kararını iptal etti ve Yargıtay da bu kararı onayladı.

Yargıtay, boşanma davalarına ilişkin önemli bir emsal karar verdi. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bir çiftin boşanma davasına ilişkin olarak Ankara'dan gelen dosyada dikkat çeken bir karara imza attı.

Dava, Ankara'da yaşayan bir kadının, eşi tarafından kendisine şiddet uygulandığını, eşinin ailesinin evliliklerine müdahalesine sessiz kaldığını ve kumar alışkanlığı nedeniyle evliliğin temelinden sarsıldığını ileri sürerek açtığı boşanma davası ve tazminat talebi ile başladı.

Karşı dava açan koca ise eşinin iddialarını reddetti. Koca, eşinin kendisine sevgi ve saygı göstermediğini, evlilik birliğinin gerektirdiği görevleri yerine getirmediğini, akrabalarıyla görüşmediğini ve kendisini küçümsediğini belirterek boşanmaya karar verilmesini ve lehine tazminat ödenmesini talep etti.

MAHKEME KADINI AZ KUSURLU BULDU

Ankara 7. Aile Mahkemesi, deliller ve tanık beyanları doğrultusunda, eşinin akrabalarıyla görüşmeyen ve kötü davranan kadını az kusurlu bulurken, kumar alışkanlığı nedeniyle ekonomik zorluklara yol açan kocayı ağır kusurlu olarak değerlendirdi. Mahkeme, tarafların boşanmalarına ve az kusurlu bulunan kadına toplam 60 bin lira maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

KOCA KARARA İTİRAZ ETTİ

Karara itiraz eden koca, dosyanın istinaf mahkemesine taşınmasını sağladı. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi, eşlerin kusur oranlarının eşit olduğunu belirleyerek, boşanma kararını onadı ancak kadına verilen tazminat kararını iptal etti.

Kadın, bu kararı temyiz etti. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, istinaf kararında hukuka aykırılık bulunmadığını tespit ederek kararı oy birliğiyle onadı. Yargıtay, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 370. maddesi gereğince temyiz istemini reddetti.

Kaynak: HABER MERKEZİ