Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, denizlerdeki balık popülasyonu ve türlerinin değişimi hakkında bilgi verdi. Kızıldeniz'den Akdeniz'e yapılan balık göçünü örnekleyen Gökoğlu, "Atlas Okyanusu türleri Cebelitarık Boğazı üzerinden, Kızıldeniz türleri ise Süveyş Kanalı aracılığıyla Akdeniz'e geçişlerine devam ediyor. Akdeniz'de tespit ettiğimiz balık türü sayısı şu anda 70'e ulaştı. Son olarak mandagöz mercan adlı bir balık türünün varlığını tespit ettik, Mersin Körfezi'nden bildirildi. Bu tür de diğer mercan balıkları gibi tüketilebilir" dedi.



Gökoğlu ayrıca, Antalya Körfezi'nde kıyıda avlanan karideslerin büyük çoğunluğunun dışarıdan gelen türler olduğunu belirtti. Derin sulardan çıkan karides türlerinin yerli Akdeniz türleri olduğunu ifade eden Gökoğlu, Kızıldeniz'den gelen türlerin genellikle kıyı türleri olduğunu ve Atlas Okyanusu kökenli türlerin derin sulardan geldiğini söyledi. Karides örneğinde olduğu gibi, bazı türlerin ekonomik değeri olduğunu vurgulayan Gökoğlu, balon balığı gibi bazı türlerin ise ekonomik olarak değerlendirilmediğini ve balıkçıların ağlarını parçalayarak sorunlara neden olduğunu belirtti.


Küresel ısınmanın denizlerin ısınmasıyla birlikte Akdeniz türlerinin kuzeye doğru bir yayılışının olduğunu ifade eden Gökoğlu, örneğin Karadeniz'de görülmeyen türlerin artık görülmeye başlandığını söyledi.



Mavi yengeç ve lagos türlerinin yakalanarak bildirildiğini aktaran Gökoğlu, Karadeniz'in zengin bir deniz olduğunu ve bazı balık türlerinin bu zenginliğe adapte olarak yerlerini almaya başlayabileceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.

iha
Editör: Funda Işık