Kapadokya'nın eşsiz güzelliğinin ortasında bu yıl açılan sıra dışı bir otel iklim değişikliğiyle mücadeleyi ön planda tutuyor. A La Mode Cappadocia isimli otelin web sitesinde rezervasyon yaparken, ince düşünülmüş kurallar ve bilgilere rastlıyorsunuz. Bu metinleri okurken kendinizi Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ni inceliyormuş gibi hissedebilirsiniz.

Adil ticaret oteli

Otel yönetimi, iklim değişikliğine neden olacak birçok unsuru daha satın alma aşamasında belirlediği kurallarla ortadan kaldırıyor. Satın alma politikasında üç kriter var: Yerel olacak, çevreye duyarlı olacak, adil ticaret (Fairtrade) esaslı olacak.

Otel, mal ve hizmet satın alırken kaliteli ve uygun fiyatlı olması kaydıyla yerel tedarikçilere öncelik veriyor. Malı da hizmeti de bölge halkından temin ediyor. Çalışanların çoğunluğu bölge halkından oluşuyor.

Otel, yerelde bulunmayan ithal ürünler kullanmak zorunda kalırsa Fairtrade (adil ticaret) kapsamındaki tedarikçileri tercih ediyor.

Yani çocuk işçi çalıştıran, başta kadınlar olmak üzere insanları zorla çalıştıran, düşük ücretle çalıştıran, çevreye zararlı tarım kimyasalları kullanan tedarikçilerle iş yapmıyor.

Tek kullanımlık ürün yok

Otel, satın alımlarında çevreye duyarlı ürünlere (çevre etiketli ürünlere) öncelik veriyor. Tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımından kaçınıyor.

Nakliye ve paketleme kaynaklı sera gazı üretimlerini engellemek için tek seferde topluca dökme ürün almayı tercih ediyor.

Suları kirletmiyorlar

Otel, misafirlerin su kullanımı nedeniyle deniz, göl gibi sularda yaşayan canlıların zarar görmediğinin garantisini veriyor. Yapılan risk analizleriyle gerekli önlemler alınmış.

Misafirlerin su kullanımı takip edilerek daha tasarruflu nasıl su tüketimi yapılabileceği üzerinde düşünülüyor, sürekli hesaplamalar yapılıyor.

İstemediğiniz sürece odanız temizlenmiyor. Böylece her gün gerekmediği halde değiştirilen çarşafları yıkamak için fazladan su ve deterjan kullanılmıyor.

Parfüm, sinek kovucu, güneş kremi

Otelin sitesinde, parfüm, sinek kovucu ve güneş kremiyle ilgili yapılan bilimsel araştırmalara yer veriliyor. İnsana ve çevreye zararlı parfüm, sinek kovucu ve güneş kremlerinin kullanılmaması öneriliyor.

Beton yığını değil taş ve ahşap

A La Mode Cappadocia, çok katlı bir beton yığını değil. 6 bin metrekareden fazla alana sahip olan otel, konuklarının farklı tatil tercihlerini karşılamak üzere çeşitli tiplerde düzenlenmiş 31 konaklama birimi sunuyor. Çevresel dokuya uygun tasarlanmış taş odalar ve ahşap evler, geleneksel bölge mimarisini modern ve konforlu bir glamping konseptiyle birleştiriyor.

Otel, ağaçlarla çevrili ve içinde kendi özel peri bacası bulunan büyük bahçesiyle Kapadokya'nın görkemli manzarasını ve gerçeküstü atmosferini doğrudan deneyimleme imkanı sunmak üzere tasarlanmış.

Odalar arasında geniş bahçeler bulunuyor. Kuşlar için geniş yaşam alanı bırakılmış. Bahçeye çıkan herkes sonsuz gökyüzünü görebiliyor.

Odanızdan çıkıp harika ve geniş havuza birkaç dakika içinde ulaşabiliyorsunuz. Havuzun yanındaki odalarda kalıyorsanız, kapıdan çıkıp birkaç adım attıktan sonra havuza dalış yapabilirsiniz. Etrafında kayısı ağaçlarının bulunduğu havuz asla kalabalık olmuyor. Sanki yazlığınıza gitmişsiniz ve havuz sadece size aitmiş gibi hissediyorsunuz.

Yerel ve dünya lezzetleri

Otelin restoranında yerel ve dünya mutfaklarından oluşan zengin bir menü var. Mutfağa girip ne kadar temiz olduğunu görebilirsiniz. Otelde kaldığınız süre boyunca tüm yiyecek ve içecekleri tatmanız öneriliyor.

Bu arada, sabah kahvaltı saatinden önce çıkış yapacak misafirler için, yolda yemeleri için kahvaltı paketleri hazırlanıyor ve resepsiyonda teslim ediliyor.

Güneş doğarken balon şöleni

Saat 04:30’da uyanıp kapıdan dışarı bakarsanız, yüzlerce rengarenk balonun yerden gökyüzüne doğru yükseldiğini, 30 dakika sonra da üzerinizden geçtiğini görürsünüz. Otelin teras bölümüne ya da hemen yanındaki tepeye çıkarsanız, alev püskürten balonların yerden yükselişini izleyebilirsiniz.

Göreme’de merkezi bir konumda bulunan A La Mode, birçok etkinliğe yürüme mesafesinde.

Kaynak: HABER MERKEZİ