Amerikan Kanser Derneği'nin yeni araştırmasına göre; ABD'de 30 yaş ve üzeri yetişkinlerde görülen yeni kanser vakalarının yaklaşık %40'ı ve ölümlerin neredeyse yarısı önlenebilir risk faktörlerine bağlanabilir. Amerikan Kanser Derneği'nden Doktor Arif Kamal, "Bunlar, insanların kanser riskini azaltmak için günlük yaşam tarzlarında pratik olarak değiştirebilecekleri şeyler" dedi.

SİGARAYI BİR AN ÖNCE BIRAKIN

Çalışmada sigara içmenin açık ara önde gelen risk faktörü olduğu, kanser vakalarının neredeyse 5'te 1'ine ve kanser ölümlerinin yaklaşık üçte birine katkıda bulunduğu bulundu. Diğer önemli risk faktörleri arasında aşırı vücut ağırlığı, alkol tüketimi, fiziksel hareketsizlik ve yeme alışkanlıkları gibi durumlar bulunuyordu. Genel olarak araştırmacılar, 30 kanser türünde 18 değiştirilebilir risk faktörünü analiz etti. Çalışma, 2019'da bu yaşam tarzı faktörlerinin 700.000'den fazla yeni kanser vakası ve 262.000'den fazla ölümle bağlantılı olduğunu buldu.

AŞIRI KİLO PROBLEMİ

Yeni yapılan çalışma, bazı kanserlerin diğerlerinden daha önlenebilir olduğunu öne sürüyor. Akciğer kanseri, değiştirilebilir risk faktörlerine bağlı en fazla vakaya sahipti... Erkeklerde 104.000'den fazla, kadınlarda ise 97.000'den fazla vaka vardı. Bunların büyük çoğunluğu sigarayla bağlantılıydı. Sigaradan sonra, aşırı vücut ağırlığı kanser vakalarına en büyük ikinci katkıda bulunan faktördü.

YAŞAM TARZINIZI DEĞİŞTİRİN

Doktor Marcus Plescia, "Obezite, bazı açılardan, insanlar için sigara içmek kadar güçlü bir risk olarak ortaya çıkıyor. Sigarayı bırakmak, sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak önemli bir fark yaratabilir" dedi. Uzmanlar, belirli faktörlere maruz kalmayı en aza indirmek için yaşam tarzı değişiklikleri yapmanın kanser riskini nispeten hızlı bir şekilde azaltabileceğini söylüyor.

Muhabir: Tamer Ayeri