Kanser, dünya genelinde her yıl milyonlarca insanı etkileyen ve çeşitli türleriyle toplum sağlığını tehdit eden bir hastalık. Erken teşhis ve modern tedavi yöntemleri sayesinde kanserle mücadelede önemli mesafeler kat edilse de, hastalıkla baş etmenin sadece tıbbi müdahalelerle sınırlı olmadığını bilmek gerek. Kanserle mücadelede farkındalık artırmak, toplumsal dayanışmayı güçlendirmek ve hastalara moral desteği sağlamak, tedavi sürecinde en az ilaçlar kadar etkili olabiliyor. 


(Gazeteci Yazar Fulya Soybaş)

FARKINDALIK OLUŞTURMA ŞART


ŞOK Gazetesi’nin de baştan sona adım adım takip ettiği Muş’ta düzenlenen 11. Uluslararası Onkoloji Günleri programında, "Benim Hikâyem" adlı panelde kanseri atlatan survivorların yaşadıkları zorluklar ve başarıları da paylaşıldı. Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce, Genç Birikim Derneği İstanbul Temsilcisi Dr. Nevin Çolak ve gazeteci-yazar Fulya Soybaş, SOK Gazetesi’ne hem kendi yaşam öykülerini anlattı hem de kanserle mücadelede farkındalık yaratma çalışmalarına nasıl katkı sunduklarını aktardılar. 


"MEME" BİLE DENİLEMİYOR


Yazar Fulya Soybaş ise kanser farkındalığının özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde düşük olduğunu vurguladı. Soybaş, "İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde kadınlar sağlık hizmetlerine daha rahat ulaşırken, bu bölgelerde maalesef meme kanseri gibi konulara açıkça değinmekte zorlanılıyor. Kadınların tabular nedeniyle ‘meme’ bile diyemiyor, organın ismini dahi söyleyemiyor. Utanıyor, çekiniyor. Aman komşum duyar, aman eşim ne der diye... O yüzden de farkındalık da çok az” ifadelerini kullandı.

KANSERDEN KORKMA, ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR!


Kadınlar Meme Kelimesini Söylemekten Çekiniyor, Erken Teşhis Zorlaşıyor…

Kanser, dünya genelinde her yıl milyonlarca insanı etkileyen ve çeşitli türleriyle toplum sağlığını tehdit eden bir hastalık. Erken teşhis ve modern tedavi yöntemleri sayesinde kanserle mücadelede önemli mesafeler kat edilse de, hastalıkla baş etmenin sadece tıbbi müdahalelerle sınırlı olmadığını bilmek gerek. Mücadelede farkındalık artırmak, toplumsal dayanışmayı güçlendirmek ve hastalara moral desteği sağlamak, tedavi sürecinde en az ilaçlar kadar etkili olabiliyor.
Kadınlarda görülen kanserlerin yüzde 25'ini ve kansere bağlı ölümlerin yüzde 15'ini meme kanseri oluşturmaktadır. Gelişmiş ülkelerde her 7 kadından biri, Türkiye'de ise her 8 kadından biri meme kanserine yakalanmaktadır.
ŞOK Gazetesi olarak adım adım takip ettiğimiz Muş’ta düzenlenen 11. Uluslararası Onkoloji Günleri programında, "Benim Hikâyem" adlı panelde kanseri atlatan survivorların yaşadıkları zorluklar ve başarıları da paylaşıldı. Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce, Genç Birikim Derneği İstanbul Temsilcisi Dr. Nevin Çolak ve gazeteci-yazar Fulya Soybaş, Senay Güncavar’a hem kendi yaşam öykülerini anlattı hem de kanserle mücadelede farkındalık yaratma çalışmalarına nasıl katkı sunduklarını aktardılar.
Kanser, dünya genelinde her yıl milyonlarca insanı etkileyen ve çeşitli türleriyle toplum sağlığını tehdit eden bir hastalık. Erken teşhis ve modern tedavi yöntemleri sayesinde kanserle mücadelede önemli mesafeler kat edilse de, hastalıkla baş etmenin sadece tıbbi müdahalelerle sınırlı olmadığını bilmek gerek. Kanserle mücadelede farkındalık artırmak, toplumsal dayanışmayı güçlendirmek ve hastalara moral desteği sağlamak, tedavi sürecinde en az ilaçlar kadar etkili olabiliyor. Özellikle kanseri yenen bireylerin paylaştığı başarı hikâyeleri, yeni tanı almış hastalar için umut ışığı oluşturuyor. Bu kapsamda düzenlenen bilinçlendirme etkinlikleri, sadece hastaların değil, toplumun her kesiminin bu mücadelede daha güçlü adımlar atmasını sağlıyor. Muş'ta gerçekleştirilen 11. Uluslararası Onkoloji Günleri de bu kapsamda, kanser tedavisi ve farkındalığına dair çok yönlü bir platform sunarak önemli bir rol oynadı.

Whatsapp Image 2024 09 13 At 16.42.55
(Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce)


BİZ HER ŞEYİ BAŞARABİLİRİZ


1999 yılında kanser teşhisi konulan Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce, o dönem yaşadığı duyguları şu sözlerle dile getirdi: "Kansere yakalandığımda oğlum daha bebekti. O kadar üzgündüm ki öleceğimi düşünüyor, bugünü görebileceğimi hayal bile edemiyordum. Ama inanç ve azimle bu süreci atlattım. Bugün tüm hastalara sesleniyorum: İnandığınız ve azmettiğiniz sürece başaramayacağınız hiçbir şey yok. Biz her şeyi başarabiliriz. Yeter ki inancımızı kaybetmeyelim." Yüce, yıllardır kanser hastalarıyla çalıştığını ve Türkiye’de onkoloji alanındaki bilim insanlarının değerli çalışmalar yürüttüğünü de sözlerine ekledi.


"MEME" BİLE DENİLEMİYOR


Programın moderatörlüğünü yapan ve projede yer alan gazeteci - yazar Fulya Soybaş ise kanser farkındalığının özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde düşük olduğunu vurguladı. "İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde kadınlar sağlık hizmetlerine daha rahat ulaşabilirken, bu bölgelerde maalesef meme kanseri gibi konulara açıkça değinmekte zorlanılıyor" diyen Soybaş, kadınların tabular nedeniyle "meme" bile diyemediklerini belirtti. “Organın ismini dahi söyleyemiyor kadınlar. Utanıyorlar, çekiniyorlar. Aman komşum duyar, aman eşim ne der diye. O yüzden de farkındalık da çok az” ifadelerini kullanan Soybaş, böyle bir kongrenin Muş'ta yapılmasının farkındalık açısından çok değerli olduğunu ve bu projenin bir parçası olmaktan onur duyduğunu ifade etti.


KANSERDEN KORKMA


Genç Birikim Derneği İstanbul Temsilcisi Dr. Nevin Çolak ise "Kanser her kesimi ilgilendiriyor. Kanser deyince insanların aklına eskiden beri ölüm gelir. Bu organizasyonumuzda bunun böyle olmadığını kanserden korkmak yerine üzerine gidilmesi gerektiğini aktardık" dedi.


GENÇ BİRİKİM DERNEĞİNİN TOPLUMSAL DAYANIŞMAYA UZANAN HİKÂYESİ


Genç Birikim Derneği, genç yaşlarda yumuşak doku kanserine yakalanan ve bu zorlu mücadeleyi kazanan Salih Yüce tarafından 2006 yılında Muş'ta kuruldu. Yüce'nin kanserle mücadelesi, ona bu süreçte karşılaşılan zorlukları ve ihtiyaçları daha yakından tanıma fırsatı verirken, bu deneyim onu başkalarına yardım etme konusunda da motive etti. Kanseri yenerek sadece kendi hayatını değil, aynı zamanda başkalarının hayatlarını da olumlu yönde değiştirebileceğine inanan Yüce, kanser hastalarına destek olmak ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla bu derneği kurmaya karar verdi. 


TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDA


Başlangıçta sadece Muş'ta faaliyet gösteren Genç Birikim Derneği, zamanla daha geniş bir kitleye ulaşarak Ankara, İstanbul’da ofis açtı ve Türkiye'nin dört bir yanında etkinlikler düzenlemeye başladı. Dernek, kanser hastalarına ve ailelerine moral desteği sağlarken, toplumu kanser konusunda bilinçlendirmeyi de misyon edindi. Erken teşhisin önemi, sağlıklı yaşam tarzları ve psiko-sosyal destek konularına odaklanan dernek, kanserle mücadelede toplumsal farkındalığın artırılmasına yönelik çalışmalarıyla dikkat çekiyor.

Muhabir: SENAY GÜNCAVAR