Kan, vücudun organ ve dokularını besleyen ve atıkları uzaklaştıran yaşamsal bir sıvıdır. Sağlıklı bir yetişkinin vücudunda 5-6 litre arası kan bulunur ve hücresel elemanlar denen alyuvarlar, akyuvarlar ve trombositler ile besin maddelerini içeren plazma denen sarı sıvıdan oluşur. Kan hastalıkları, ya kan hücrelerinin kemik iliğindeki üretim sorunundan ya da üretilen hücrelerin değişik nedenler ile tüketilmesinden kaynaklanmaktadır ve doğuştan gelen hastalıklar veya edinsel dediğimiz sonradan oluşan kan hastalıkları olarak ikiye ayrılır.

Kan hastalıkları iyi huylu ve kötü huylu olarak da ayrılır. İyi huylu hastalıkların başında başta demir eksikliği gibi, değişik kansızlık türleri var iken, kötü huylu hastalıkların başında değişik türleri olan kan kanserleri (lösemi) ve lenfoma gelmektedir. Hücrelerin yaşamı için gerekli olan oksijenin taşınmasını sağlayan ve vücudun her noktasına ulaşan kan, yaptığı bu büyük görevin yanı sıra birçok hastalığın vücut içinde yayılmasına da yol açmaktadır.

EN SIK GÖRÜLEN KAN HASTALIKLARI

ANEMİ (KANSIZLIK)

Demir Eksikliği, Vitamin B12 eksikliği, Vitamin D eksikliği gibi nedenlerle olur. Bu hastalıklar aslında birçok kimsede görülen bir durumdur. Genellikle en büyük belirtisi kişinin kendisini halsiz, yorgun hissetmesidir. Bir diğer anemi nedeni olan Hemolitik Aneminin en büyük belirtisi ise insanlarda görülen sarılık, dalak büyümesi, halsizlik, yorgunluk gibi durumlardır.

KANAMA-PIHTILAŞMA BOZUKLUKLARI:

Diğer hastalıklara göre çok sık rastlanılmasa görüldüğü kişilerde büyük problemlere neden olur. Bu hastalık grubunda kişinin vücudunda bulunan kan, damar içerisinde pıhtılaşmaktadır. Bu durumda ise kişilerde baş dönmesi, bayılma, kalp sıkışması gibi sorunlar görülebilir. Kan pıhtılaşması durumunda kişinin damarlarının tıkanması olasılığı çok yüksektir. Basit gibi görünse de aslında bu hastalık çok büyük hayati tehlikeler taşır. Kanama bozukluklarında ise beklenmeyen kanamalarla hayatı tehdit edici sorunlar ortaya çıkar.

KAN KANSERİ (LÖSEMİ):

Herhangi bir nedenle damarlarımızda dolaşan kanın esas üretim yeri olan kemik iliğimizdeki ana hücrelerde oluşan şifre değişikliği ile blast adını verdiğimiz olgun olmayan kan hücrelerinde artış meydana gelmektedir. Bu hücreler hızla yayılarak kemik iliğini, lenf bezlerini, dalağı, karaciğeri, beyin ve merkezi sinir sistemini tutmaktadır.

LENF KANSERİ (LENFOMA)

Vücudun savunma hücreleri olan lenfositlerin kanserleşerek kontrolsüz büyümesidir. Lenf kanseri en sık görüldüğü yerler; lenf bezleridir. Lenf bezleri ise vücudun en önemli savunma mekanizmalarından biridir.

Kaynak: HABER MERKEZİ