Buna göre ülkede kamu sektöründeki işlerin üçte biri, ülkenin 1971'de Pakistan'dan bağımsızlık için verdiği savaşta 'gazi' olanların akrabalarına ayrılıyor.

Öğrenciler sistemin ayrımcı olduğunu öne sürüyor ve liyakat esasına göre personel alımı talep ediyor.

Üniversite kampüslerinde barışçıl olarak başlayan protestolar artık ülke çapında huzursuzluğa dönüştü.

Protestoları koordine edenler polisin barışçıl göstericilere karşı acımasız güç kullandığını ve bu durumun yaygın öfkeyi tetiklediğini söylüyor.

Hükümet bu iddiaları reddediyor.

Geçtiğimiz Pazartesi gününden bu yana çatışmalar yaşanıyor. Perşembe günü en az 25 kişi öldürüldü, toplam hayatını kaybedenlerin sayısıysa 100'ü geçti.

Hükümet bugüne kadar görülmemiş çapta bir internet kesintisi uyguladı ve telefon hizmetleri de sınırlandı.

18 MİLYONGENÇ İŞ ARIYOR

Dakka Üniversitesinde sosyoloji profesörü Dr. Samina Luthfa, BBC'ye verdiği demeçte, "Artık sadece öğrenciler değil, toplumun her kesiminden insanlar protesto hareketine katılmış gibi görünüyor." dedi.

Protestolar uzun süredir devam ediyor. Bangladeş dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olmasına rağmen uzmanlar, büyümenin üniversite mezunları için istihdama dönüşmediğine dikkat çekiyor.

Tahminlere göre yaklaşık 18 milyon genç Bangladeşli iş arıyor.

Üniversite mezunları arasında daha az eğitimli akranlarına göre işsizlik oranları daha yüksek.

Bangladeş hazır giyim ihracatında bir güç merkezi haline geldi. Ülke küresel pazara yaklaşık 40 milyar dolar değerinde giysi ihraç ediyor.

Sektörde çoğu kadın olmak üzere dört milyondan fazla kişi çalışıyor. Ancak fabrikadaki işler gelecek vaadeden genç nesil için yeterli değil.

Kaynak: Haber Merkezi-bbc