1918 yılında Nuri Paşa komutasında Ermeni ve Bolşevik işgaline son vermek için Osmanlı Devleti’nin Azerbaycan’a gönderdiği Kafkas İslam Ordusu, 15 Eylül’de Bakü’yü işgalden kurtardı. Kafkas İslam Ordusu’nun 1130'un üzerinde şehit vererek Bakü'yü Ermeni ve Bolşevik çetelerinin işgalinden kurtarmasının 106. yıl dönümü TRT ekranlarında kutlanacak.

Kafkas İslam Ordusu’nun kahramanlıklarını konu alan özel yapımlar 

TRT 2’de Şef Eray İnal ve Azerbaycan Devlet Senfoni Orkestrası Şefi Mustafa Mehmandarov yönetimindeki “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası” solistler Feruza Yusupova, Nosir Yusupov ve Teyyup Aslanov’un eşlik ettiği konserde besteci Fikret Amirov ve Eray İnal'ın eserleri ile 15 Eylül Pazar günü saat 13.30’da ekranlara gelecek.

TRT Belgesel’de Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlık hikayelerinin anlatıldığı “30 Yılın Ardından” belgeseli, Azerbaycan’ın özgürlük mücadelesinin anlatıldığı iki bölümüyle ekrana gelecek. Büyük mücadelenin arşiv görüntüleri ve anlamlı röportajlarıyla 15 Eylül Pazar günü saat 21.30’da TRT Belgesel’de izleyiciyle buluşacak. 

TRT Avaz’da Azerbaycan’ın istiklal şairi Ahmet Cevad’ın anısına hazırlanan “Ahmed Cevad: Bir Milletin Ruhu” belgeseli 15 Eylül Pazar günü saat 07.30 ve 14.30’da izleyici ile buluşacak. TRT Avaz’da ayrıca şair Ahmed Cevad ve Azerbaycan’ın önemli müzisyen ve bilim insanlarından

Üzeyir Hacıbeyli’nin dostlukları ekseninde geçen kısa film “Bir Kardeşlik Şarkısı” 15 Eylül Pazar günü saat 11.30 ve 19.30’da ekranlarda olacak. 

Nuri Paşa komutasındaki Türk askerlerine adanan “Laleler” şarkısını konu alan “Kafkas İslam Ordusu: Laleler” belgeseli 16 Eylül Pazartesi günü saat 00.30’da TRT Türk’te ekrana gelecek. TRT Radyolarında ise günün anlam ve önemine değinen içerikler dinleyicilerle buluşacak. 

Kaynak: HABER MERKEZİ