Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğindeki Beştepe'de yapılan Kabine toplantısı sona erdi. Kabine'nin gündeminde dünyadaki olaylar, ekonomik gelişmeler, bölgesel hareketlilik yer alsa da ana gündemin son zamanlarda artan şiddet ve kadın cinayetleri olması bekleniyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan kritik toplantının ardından kameralar karşısına geçti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN ÖNE ÇIKAN AÇIKLAMALARI

  • Son Kabine Toplantımızdan bu yana iç siyaset ve dış politikada yoğun bir gündemle çalışmalarımızı sürdürdük.
  • Tüm siyasi partilerin yeni anayasa çağrımıza yapıcı cevap vermelerini samimiyetle temenni ediyoruz. Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle partimizin, Cumhur İttifakının bir sorununun olmadığını, bu tartışmaların sürece katkı sağlamadığını ifade etmek istiyorum.
  • İsrail’in Gazze’ye saldırısıyla yaktığı ateş dini fanatizmle hareket mevcut hükümet tarafından tüm bölgeye yayılıyor. İsrail’in Lübnan’a yönelik başlattığı son saldırılar endişelerimizin ne kadar yerinde olduğunu gösterdi. İsrail'in Barış Gücü'ne saldıracak kadar küstühalaşması konunun ciddiyeti için kafidir. İsrail tankları BM karargahına giriyor, Barış Gücü askerlerini yaralıyor ancak BMGK yönetimi tribünden sadece seyrediyor. Bunun adı acizliktir. Siyonist emeller peşinde koşan İsrail hükümeti Amerika ve Avrupa’nın desteğini aldığı müddetçe durmayacak. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İsrail'i durdurmak için daha neyi beklediğini açıkçası biz de merak ediyoruz.
  • Lübnan'daki vatandaşlarımızın tahliyelerini gerçekleştiriyoruz. Beyrut Limanı'ndan toplam 966 kişinin tahliyesini yaptık. İhtiyaç olması halinde tahliye operasyonlarımız sürecek.
  • 12 Eylül rejiminin silah dipçiğiyle millete dayattığı mevcut anayasamızın yapılan onca revizyona rağmen Türkiye'ye ve demokrasisine dar geldiğini, Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu her geçen gün net bir şekilde görebiliyoruz.
  • Önyargıların esiri olarak ileri demokrasimize varılamayacağını herkesin idrak etmesini bekliyor, tüm siyasi partilerin yeni anayasa çağrımıza yapıcı cevap vermelerini samimiyetle temenni ediyoruz.
  • 7 Ekim'den itibaren meselenin ne Gazze ne de Hamas olmadığını, asıl niyetin işgal politikasını devam ettirmek olduğunu çok sık dile getirdik. İsrail'in Gazze'de durmayacağını, gözünü bölgedeki diğer ülkelere dikeceğini her fırsatta ifade ettik. Bu ikazlarımızdan dolayı bazı dostlarımızın ve ülkemiz içindeki malum kesimlerin haksız eleştirilerine maruz kaldık. Bizi niyet okuyuculuğuyla, krizi abartmakla itham edenler oldu. Bizi, dış politikayı iç siyasete alet etmekle suçlayanlar oldu. Ancak İsrail'in Lübnan'a yönelik başlattığı son saldırılar, endişelerimizin ne kadar yerinde olduğunu bir kez daha gösterdi. 

Kaynak: Haber merkezi