NASA, Dünya dışında yaşam aramak için Güneş Sistemimizin en umut verici noktalarından biri olarak kabul edilen Jüpiter'in uydusu Europa'ya bir uzay aracı yollama kararı aldı. Amacı, devasa bir yeraltı okyanusuna ev sahipliği yaptığı düşünülen buzla kaplı bu gezegenin yaşama elverişli olup olmadığını öğrenmek.

GİTMEMİZ GEREKİYOR

Europa Clipper adlı aracın 2030'da Jüpiter yörüngesine girmesi bekleniyor. Bilim insanları, Europa'nın buzlu kabuğunun altındaki tuzlu su okyanusuna büyük ilgi duyuyor. Gezegen bilimci Bonnie Buratti, "Europa'da yaşam için gerekli bileşenlerin var olduğuna dair çok güçlü kanıtlar var. Ancak bunu bulmak için oraya gitmemiz gerekiyor" dedi.

EN BÜYÜK ARACI

Europa Clipper, NASA'nın gezegensel bir görev için inşa ettiği en büyük uzay aracı. Yaklaşık 30.5 metre uzunluğunda, 17.6 metre genişliğinde ve 6.000 kg ağırlığında. Bilimsel aletlere, elektronik cihazlara ve diğer alt sistemlerine güç sağlamak için güneş ışığını toplayan büyük güneş panellerine sahip...

OKYANUS DÜNYASI

Europa'nın buzlu kabuğunun altında 60-150 km derinliğinde bir okyanusun bulunduğuna inanılıyor. Bu uydu bir "okyanus dünyası" olarak kabul ediliyor. NASA'nın gezegen bilimi bölümünün vekil müdürü Gina DiBraccio, "Europa çok ilgi çekici. Ve bu görev, güneş sistemimizin karmaşık bir parçasını anlamamıza yardımcı olacak" diye konuştu.

Muhabir: Tamer Ayeri