Japon bilim insanları, robotik yüzlere canlı deri dokusu ekleyerek onları "güldürmenin" bir yolunu buldu. Bu çığır açıcı buluş, kozmetik ve tıp alanında da uygulanabilir. Tokyo Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, insan deri hücrelerini yüz şeklinde büyütüp, içine bağlantılar ekledi. Sonuçta kocaman bir gülümseme ortaya çıktı!

10 YILLIK ARAŞTIRMA

Çalışmanın baş araştırmacısı Shoji Takeuchi, sonuçların ürkütücü olsa da daha gerçekçi robotlar inşa etmeye doğru önemli bir adım olduğunu söyledi. Gülümseyen robot; Takeuchi ve ekibinin, biyolojik ve yapay makineleri en iyi şekilde nasıl birleştirebileceği konusunda yaptığı on yıllık bir araştırmanın ürünü...

12 Temmuz 2024'te Tokyo'daki Tokyo Üniversitesi'nin bir laboratuvarında insan deri dokusuyla kaplı yüz kalıplarının görünümü. REUTERS/Kim Kyung-Hoon

BİRÇOK AVANTAJI VAR

Takeuchi, canlı dokunun metal ve plastiklere kıyasla çok sayıda avantaja sahip olduğunu belirtti. Bunların arasında beyin ve kasların enerji verimliliğinden, cildin kendini onarma yeteneğine kadar birçok şeyin bulunduğunu söyledi.

DAHA GÜVENLİ TESTLER

Araştırmacılar, ileriye dönük olarak laboratuvarda yetiştirilen deriye dolaşım sistemi ve sinirler de dahil olmak üzere daha fazla element eklemeyi amaçlıyor. Bu, deri yoluyla emilen kozmetikler ve ilaçlar için daha güvenli test platformlarına yol açabilir. Ayrıca robotlar için daha gerçekçi ve işlevsel kaplamalar da üretilebilir. Takeuchi, "Bence robotların insanlarla aynı ifadeleri göstermelerini sağlamak, biraz ürkütücü olabilir" diye konuştu.

Muhabir: Tamer Ayeri