Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, izinsiz ses kayıtlarının hukuki boyutunu ele alarak, okuyucuları bilgilendiriyor. Şok Gazetesi’ne yaptığı açıklamada ise, bu konudaki detayları şöyle paylaşıyor.
SUÇ OLARAK DEĞERLENDİRİLİR
Avukat Ayşe Hüseyinoğlu'na göre, izinsiz olarak alınan ses kayıtları bir dizi suçu beraberinde getirebilir. Bunların başında, haberleşmenin gizliliğini ihlal gelir. Kişiler arasındaki özel konuşmaların izinsiz olarak kaydedilmesi, bu gizliliği ihlal eder ve suç teşkil edebilir. Ayrıca özel hayatın gizliliğini ihlal etmek de, önemli bir suç olarak karşımıza çıkar. Bu durumlar dışında, kişiler arasındaki konuşmaların izinsiz olarak kaydedilmesi ve dinlenilmesi de suç olarak değerlendirilir.
OLAĞANÜSTÜ DURUMLARDA KULLANILABİLİR
Ancak, bazı istisnai durumlarda, izinsiz alınan ses kayıtlarının delil olarak kullanılması mümkün olabilir. Özellikle, olağanüstü durumlarda, kişinin can ve mal güvenliğini koruma amacıyla bu tür yöntemlere başvurulabilir. Ancak, bu durumlar çok özel koşulları gerektirir ve genellikle sıkı hukuki denetime tabi tutulur.
SAYGI DUYULMASI ESASTIR
Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, hukuki çerçevede izinsiz ses kayıtlarının kullanımı konusunda hassas davranılması gerektiğini vurguluyor. Hukukun temel prensipleri çerçevesinde, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğine saygı duyulması esastır diye belirtiyor.