İtalya'nın Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Gücü (UNIFIL) olarak bilinen BM barışı koruma misyonunda binden fazla askeri bulunuyor. Ayrıca Lübnan'daki yerel silahlı kuvvetleri eğiten ve MIBIL olarak bilinen ayrı bir misyonda da askerleri var. 

İtalya Başbakanı Meloni, İtalyan Senatosu'nda yaptığı konuşmada “İsrail güçlerinin tutumunun tamamen haksız olduğuna inanıyoruz” dedi ve bunu Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmaların sona erdirilmesine ilişkin BM kararının “açık bir ihlali” olarak nitelendirdi.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, gelecek hafta İsrail ve Filistin'e gitmeye hazırlanırken Başbakan Meloni'nin de Lübnan'a gitmesi planlanıyor. 

Netanyahu, İsrail askerlerinin Lübnan'daki UNIFIL barış gücü askerlerini kasten hedef aldığını reddetti ve barış gücü askerlerinin çatışma bölgelerinden çekilmesini istedi.

BM, İsrail'in, Lübnan'daki güçlerinin çekilmeleri yönündeki taleplerine rağmen Güney Lübnan'daki barış gücü askerlerinin yerinde kalacağını açıkladı. BM Barışı Koruma Operasyonları Başkanı Jean-Pierre Lacroix New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, UNIFIL gücünün yerinde kalması kararının hem BM Güvenlik Konseyi'nin hem de güce askerî katkıda bulunan üye devletlerin tam desteğine sahip olduğunu söyledi. 

Kaynak: HABER MERKEZİ