BM yetkilisi; Kongo'daki bir isyancı grubun, ülkenin doğusundaki bir maden sahasını kontrol ederek ayda yaklaşık 300.000 dolar gelir elde ettiğini söyledi. Ruanda ile bağlantıları olduğu iddia edilen isyancı grup M23; akıllı telefon ve bilgisayar üretiminde kullanılan önemli bir mineralin yataklarını barındıran doğu Kongo'daki Rubaya maden alanını ele geçirdi.

%15'İNDEN FAZLASI

BM'nin Kongo misyonunun başkanı Bintou Keita, nadir bir metal olan tantalın dünyadaki arzının %15'inden fazlasının Rubaya'dan geldiğini söyledi. Keita, "Bu suç ticaretinden çıkar sağlayanlara uluslararası yaptırımlar uygulanmadığı sürece barış sağlanamayacak. Siviller acı çekmeye devam edecek" dedi.

EN KÖTÜ KRİZLERDEN

Tantal, birçok teknoloji devinin kullandığı bir metal... Doğu Kongo'daki on yıllardır süren çatışma, dünyanın en kötü insani krizlerinden birini üretti. 120'den fazla silahlı grup güç, toprak ve değerli mineral kaynakları için savaşırken diğerleri topluluklarını savunmaya çalışıyor.

6 MİLYON YERİNDEN EDİLDİ

Bazı silahlı gruplar; toplu katliamlar, tecavüzler ve diğer insan hakları ihlalleriyle suçlandı. Şiddet, ülkenin doğusunda yaklaşık 6 milyon insanı yerinden etti. M23 Hareketi, esas olarak etnik Tutsilerden oluşan ve on yıldan biraz fazla bir süre önce Kongo ordusundan ayrılan isyancı askeri gruptur.

Kaynak: HABER MERKEZİ