Yardım kuruluşları, Sudan'ın iç savaşın ortasında açlık kriziyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Ancak uluslararası toplumun harekete geçmediğini söylediler.
Norveç Mülteci Konseyi ve diğer ortaklar, "Daha net olamayız. Sudan tarihi boyutlarda bir açlık krizi yaşıyor" açıklamasını yaptı.


KRİTERLER NELER?


Açıklamada, "Her gün insanlar açlıktan ölüyor" ifadelerine yer verildi. Kıtlık kriterleri arasında her gün 10.000 çocuktan 4'ünün açlıktan ölmesi veya nüfusun yüzde 30'undan fazlasının yetersiz beslenmesi yer alıyor.


BELİRLEMEK ZOR


Yardım kuruluşlarının çalışmalarının aksadığı ve tüm insanlara ulaşılamadığı Sudan gibi çatışma durumlarında bunu belirlemek zordur. Nisan 2023'ten bu yana Sudan'da rakip generaller acımasız bir güç mücadelesine kilitlendi. Kanlı çatışmalar 10 milyondan fazla insanı yerinden etti ve binlercesini öldürdü.


YARISINDAN FAZLASI


Gıda üretimi ciddi şekilde etkilendi. Birçok tarla yok edildi, mayınlandı veya çiftçiler yerlerinden edildi. Hayvanlar öldürüldü. Yardım kuruluşlarına göre; 25 milyondan fazla insan, yani nüfusun yarısından fazlası yeterli yiyeceğe sahip değil. Mülteci Konseyi'ne göre; birçok aile yaprak ve böcek yiyor

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL