Milletimizin bağımsızlık sembolü olan İstiklal Marşı her yıl büyük bir coşku ve gururla kutlanıyor. 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulünün üstünden 101 yıl geçti. Peki Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı Türk Milletinin bağımsızlık sembolü olan milli marşımızın seçilme sürecinde neler yaşandı? Meclis'in düzenlediği yarışmada diğer hangi şiirler finale kaldı? Milli marşımızın tarihçesi...
İstiklal Marşı Ne Zaman Kabul Edildi?
İstiklal Marşı 12 Mart 1921 günü TBMM’de Milli Marş olarak kabul edildi.
İstiklal Marşı’nın kabulü
1921 yılında düzenlenen yarışmaya 724 eser katılmış ve Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı eser, 12 Mart 1921'de TBMM'de İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Bestesi Osman Zeki Üngör'e aittir. Orkestrasyonu ise Edgar Manas tarafından yapılmıştır.
İstiklal Marşı nasıl kabul edildi?
Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcında, Milli Mücadele'yi milli ruhla kazanma imkânını sağlamak için Maarif Vekaleti 1921 yılında bir şiir yarışması düzenlemiş ve yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ersoy, şiiri Ankara'da Taceddin Tekkesi'nde yazıp Türk ordusuna gönderen Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Hamdullah Suphi'nin ısrarı üzerine kazanan esere para ödülü koydu. Mehmet Akif'in şiiri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 12 Mart 1921 tarihli toplantısında büyük alkış aldı ve kabul edildi. TBMM'de İstiklal Marşı'nı ilk söyleyen Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver oldu.
Mehmet Akif Ersoy kimdir?
Şiirlerinde milli ve manevi duyguları ön plana çıkaran Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, Buhara'dan Anadolu'ya gelen bir ailenin kızı olan Emine Şerif Hanım ile Fatih Camisi medrese hocalarından Kosova doğumlu Mehmet Tahir Efendi'nin çocuğu olarak 20 Aralık 1873'te İstanbul Fatih'te dünyaya geldi.
Babasının ebced hesabıyla doğum tarihine karşılık gelen "Ragif" adını verdiği Ersoy, arkadaşlarının ve annesinin daha kolay telaffuz edildiği için kendisine seslendiği "Akif" ismini benimsedi.
Mehmet Akif Ersoy, ilk öğrenimine Fatih'te Emir Buhari Mahalle Mektebi'nde başladı, 1882'de Fatih Merkez Rüştiyesi'nde orta öğrenimine devam etti. Babasından Arapça dersi alan, aynı zamanda Fatih Camisi'nde Farsça derslerini de takip eden Ersoy, rüştiyedeki eğitimi boyunca Türkçe, Arapça, Farsça ve Fransızca dillerinde sürekli birinci oldu.
1921 yılında düzenlenen yarışmada 724 eser arasından onun şiiri birinci geldi ve milli marşımız olarak kabul edildi.
Kurtuluş Savaşı ve zafer sonrası uzunca bir süre Mısır'da yaşayan ve orada Türkçe dersleri veren usta şair, 17 Haziran 1936'da tedavi için İstanbul'a döndü.
Mısır'dan hasta ve yorgun olarak dönen Ersoy, hayatını kaybettiği 27 Aralık 1936'ya kadar Abbas Halim Paşa'ya ait Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanı'nın dördüncü katındaki dairede kaldı.
İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen kabri Edirnekapı Şehitliği'nde bulunuyor.