Rumeli Han’ı Sarıcazade Ragıp Paşa’nın inşa ettirdiği biliniyor. Aynı caddede 2 han daha yaptıran Sultan 2. Abdülhamid’in başmabeyincisi Sarıcazade Ragıp Paşa, yaptırdığı üç hana Osmanlı Cihan Devleti’nin yayıldığı, üç kıtanın ismini verdi. Rumeli, Anadolu ve Afrika Han’larının altında bulunan gizli tünellerin, geçmişte halk arasına karışmak istemeyen soylu ve zengin kişilerin binalar arasında geçiş yapmak için kullanıldığı iddia ediliyor.

BAROK VE AMPİR SÜSLEMELER 

Rumeli Han’ın altındaki gizli tünel, 2017 yılında başlayan restorasyon sırasında keşfedildi. Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 14 Temmuz 1978 tarihli kararıyla korunması gereken eski eser olarak tescil edildi. Neoklasik biçimde bir yapı olan Rumeli Han’ın, cadde tarafındaki ana giriş kapısında eklektik tarz bulunuyor. Barok ve ampir süslemelerin yoğun olarak kullanıldığı Rumeli Han 1990’lardan sonra tiyatro salonları, atölyeler ve kafeler açılmasıyla ziyaretçilerin uğrak noktası haline geldi. 

SERGİ VE KONSERL ALANI OLACAK

Mahzen kısmı 1400 metrekare üzerine oturan tünel çeşitli odacıklardan oluşuyor. Ana koridorun diğer hanlarla birleştiği iddiaları ise şimdiye kadar doğrulanmadı. Ragıp Paşa’nın ömrü vefa etseydi Avustralya ve Amerika kıtalarında da bir han inşa ettirileceği rivayet edilir. Uzun yıllar boyu bakımsız kalan tünellerin son haliyle Beyoğlu’nun da yapısına uygun olarak kültür - sanat aktivitelerinde sergi ve konserler için kullanılması planlanıyor. 

Kaynak: İHA