İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nda terörle mücadele alanında görev yapan bir yetkili, İsrail'e yapılan silah satışlarına tepki göstererek istifa etti. İngiltere hükümetinin savaş suçlarına ortak olabileceğini söyledi.

YORUM YAPMADILAR

Mark Smith, meslektaşlarına yazdığı mektupta, Dışişleri Bakanlığı'nın her düzeyinde, resmi ihbar mekanizması da dahil olmak üzere endişelerini dile getirdiğini söyledi. Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi (FCDO) bireysel bir vaka hakkında yorum yapmayı reddetti. Ancak hükümetin uluslararası hukuku korumaya kararlı olduğunu söyledi.

TANIKLIK ETTİİLER

BBC'nin ulaştığı istifa e-postası; yüzlerce hükümet yetkilisi, büyükelçilik personeli ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin özel danışmanları da dahil olmak üzere çok sayıda insana gönderildi. Smith, daha önce hükümet adına Orta Doğu'da silah ihracat lisanslama değerlendirmesinde çalıştığını belirtti. Meslektaşlarının, İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçlarına ve uluslararası insancıl hukuk ihlallerine tanıklık ettiğini söyledi.

SOYKIRIM NİYETİ

Mark Smith, "İsrail Hükümeti ve ordusunun üst düzey üyeleri açıkça soykırım niyetini dile getirdiler. İsrail askerleri kasıtlı olarak sivillerin mallarını yakıyor veya yağmalıyor. Bunları da videoya çekiyorlar. Bütün sokaklar ve üniversiteler yıkıldı. İnsani yardım engelleniyor ve siviller düzenli olarak kaçabilecekleri güvenli bir yer bulamıyor. Ambulanslara saldırılıyor, okullar ve hastaneler düzenli olarak hedef alınıyor. Bunlar savaş suçları. İngiltere'nin İsrail'e silah satışına devam etmesinin hiçbir gerekçesi yok" dedi.
 

Muhabir: Tamer Ayeri