2023 Dikey Geçiş Sınavı'nın sonuçları belli oldu. ÖSYM'nin sitesinden DGS sonuçları için erişim sağlandı. Günlerdir süren meraklı bekleyiş de nihayet sona erdi. İşte DGS sonuçları ve adayların tercihler hakkında merak ettikleri her şey burada...

DGS SONUÇ SORGULAMA EKRANI

DGS sonuç sorgulama ekranına ÖSYM'nin internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Sonuç ekranından adayların TC kimlik numarası ve aday şifrelerini girmeleri gerekmektedir.

ADAYLARA UYARI

Bu arada ÖSYM'nin sitesinde adaylar için uyarılar da mevcut. 

Bu uyarıda şu ifadeler yer alıyor:

''Tarayıcınızın adres satırı  https://sonuc.osym.gov.tr ile başlamıyorsa TC kimlik numaranızı ve şifrenizi kesinlikle girmeyiniz.

Kişisel bilgi niteliğindeki TC kimlik numaranızın ve şifrenizin hiç kimse ile paylaşılmaması ve ÖSYM dışındaki sitelere girilmemesi gerekmektedir. Aksi durumda ortaya çıkabilecek olumsuzluklardan adayın kendisi sorumlu olacaktır.''

DGS TERCİHLERİ NE ZAMAN?

DGS sonuçlarının açıklanmasının ardından merak edilen ikinci bir konu ise tercih işlemlerinin ne zaman yapılacağı. Bu konuda gözler ÖSYM'nin yapacağı açıklamaya kilitlendi.

Sınav sonuçları belli oldu. Artık ÖSYM, tercih süreci konusunda bilgilendirme yapacak. 

DGS TERCİH KILAVUZU

ÖSYM sonuçların ardından adayların tercihlerini yapabilmeleri için bir tercih kılavuzu da yayınlayacak. Bu tercih kılavuzuna ÖSYM'nin sitesinden şu şekilde ulaşabilirsiniz:

İlk olarak ÖSYM'nin sitesine giriş yapılır. Daha sonra ''Sınavlar'' kategorisinden DGS seçilmelidir. DGS sayfasına geldiğinizde ise karşınıza çıkacak alanda sağ altta alt kategoriler göreceksiniz. Burada ''Kılavuzlar'' bölümüne tıkladığınızda tüm bilgilere madde madde erişme şansını elde edeceksiniz. 

Dilerseniz verdiğimiz linke tıklayarak da bu alana erişim sağlayabilirsiniz. 

Duyurular, kategorisinden de tercih kılavuzunun ne zaman yayınlanacağını takip edebilirsiniz. Şu an için DGS sonuçları ve DGS soru ve cevapları ile alakalı duyuru yapılmış gözüküyor.

DGS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

ADAYLAR İÇİN SAYISAL BİLGİLER

DGS'nin sayfasında ayrıca adayların işlerini kolaylaştıracak bir alan daha bulunuyor. ''Sayısal Bilgiler'' adlı kategoride geçtiğimiz yılın bilgilerine erişmek mümkün gözüküyor.

Burada şu bilgiler mevcut:

''2022-DGS Ek Yerleştirme Sonuçlarına İlişkin Sayısal Bilgiler

2022-DGS Ek Yerleştirme Sonuçlarına İlişkin En Küçük ve En Büyük Puanlar''

DGS NEDİR?

Açılımı ''Dikey Geçiş Sınavı'' olan DGS hakkında merak edilenler haberimizde bulunuyor. ÖSYM'nin düzenlediği DGS sonrasında öğrenciler, 2 yıllık üniversitelerden 4 yıllık üniversitelere geçiş mümkün oluyor. 

DGS her yıl Temmuz ya da Ağustos aylarında gerçekleştiriliyor. Adayların sözel ve sayısal akıl yürütme becerilerinin ölçüldüğü bu sınav sonucunda adaylar hayallerine bir adım daha yaklaşma şansı elde ediyor.

DGS İLE 3. SINIFTAN BAŞLAMA ŞANSI

DGS ile 2 yıllık üniversitelerden 4 yıllık üniversitelere geçiş mümkün. Bu durumda da kafa karıştırıcı bazı şeyler mevcut.

Önlisans programlarının devamı niteliğindeki lisans programlarına Dikey Geçiş Sınavı ile geçme hakkını elde ediyorlar. Sonrasında ise daha önce aldıkları dersleri geçmiş sayıp, 3. sınıftan devam edebiliyorlar.

DGS'DE 120 SORU SORULUYOR

DGS'de toplam 120 soru bulunuyor. Bunların 60'ı Türkçe ve 60'ı matematik sorusudur. 120 sorunun içinde 20 soru mantık şeklindedir. 10 sayısal mantık ve 10 sözel mantık soruları ile adaylar test ediliyor. DGS, ALES ile benzerlik taşır. Ancak ALES'e göre daha kolay bir sınav olduğu bilinir.

DGS'DE SINIRSIZ GİRME HAKKI

DGS'de daha önce giriş sayısında sıkıntı vardı. Bir sınır koyuluyordu. Ancak şu an için DGS'ye sınırsız girme hakkı bulunuyor.

DGS İLE FARKLI BÖLÜME GİTME

DGS sınavı ile öğrenciler, iki yıllık önlisans programlarından dört yıllık lisans programlarına geçiş sağlayabiliyor. 

DGS'de farklı puan türünden ve ön lisansda okuduğunuz alan dışında bölüm tercih etmemeye özen gösterilmelidir. DGS'de sınav sonucundan çok tercih de önemlidir. Seçtiğiniz üniversitedeki bölümün özel şartlarını da iyi incelemeniz gerekmektedir.

Editör: Orhan Duman