Hem tarih koksun hem ruhumuz dinlensin diyorsunuz ya! İşte size fırsatTarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Çatalca, yeşilin ve mavinin buluştuğu bir cennet gibidir. Ormanlık alanları, doğal gölleri ve plajlarıyla doğaseverleri kendine çeken bu ilçe, ziyaretçilerine huzur dolu bir atmosfer sunuyor.Tarih ve doğal zenginlikleriyle öne çıkan Çatalca’nın, tarihi kalıntılarını keşfetmek, doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenler için Gazete Yazıyor araştırdı, derledi. Bu tarihi yerler, Çatalca’nın kültürel mirasını ve geçmişini yansıtan önemli noktalardan sadece birkaçıdır.
Haydi, o zaman Çatalca turuna başlayalım…
Çatalca merkez ile tura başlamanızı öneririm.Çatalca’nın merkezi, tarihi ve kültürel açıdan ilginç noktalara sahiptir. Tarihi Çatalca Kalesi’ni ziyaret edebilir, çevredeki tarihi camileri, çeşmeleri ve kiliseleri gezebilirsiniz.
Çatalca Kalesi:
İlçenin merkezinde yer alan Çatalca Kalesi, Bizans dönemine ait bir kalıntıdır. Kale, stratejik bir konumda bulunmasıyla dikkat çeker ve çevresinden harika manzaralar sunar.
Şehitler Anıtı:
İlçenin merkezinde bulunan bu anıt, Türk Kurtuluş Savaşı’nda hayatını kaybeden şehitlerimizi anmak için yapılmıştır. Tarihi önemi olan bu anıtı ziyaret edebilirsiniz.
Mübadele Müzesi:
İlçede yer alan Çatalca Müzesi, bölgenin tarihini ve kültürel mirasını sergileyen bir müzedir. Müzede arkeolojik buluntular, etnografik eserler ve daha birçok tarihi obje bulunmaktadır. Geçmişe yolculuk yapabilirsiniz.
Mağaralar için ise şu önerilerde bulunabilirim:
İnceğiz Mağarası:
Çatalca’nın İnceğiz köyünde yer alan bu mağara, büyüleyici güzelliklere sahiptir. İçerisinde yer alan sarkıt ve dikitler, mağaranın mistik atmosferini ortaya koyar. Aynı zamanda arkeolojik öneme de sahiptir. Mağara içinde yapılan kazılarda, eski çağlara ait arkeolojik buluntular bulunmuştur. Bu buluntular, mağaranın tarih boyunca insanlar tarafından kullanıldığını göstermektedir. Doğa fotoğrafçıları için de ilham verici bir mekandır.
Kocakuyu Mağarası
Bu mağarayı mutlaka görmelisiniz. Pınarca köyünden Gümüşpınar’a giden yolun yaklaşık 3 km. de yolun sol tarafında geniş bir düzlüğün kenarındaki çalılık içinde, elektrik direğinin yakınında bulunuyor. İlk baktığınızda mağara olduğunu anlamanız imkânsız. İçindeki sarkıt ve dikitlverin bulunduğu mağaranın içerisine doğru ilerledikçe genişlediğini görülür. Genişlemenin bittiği yerde göl var. Yeryüzünde olmayan birçok balık türünün bu gölde bulunduğu söyleniyor.
Kazandere Mağarası:
Çatalca’nın İhsaniye köyünde bulunan Kazandere Mağarası, zengin bir damlataş oluşumu ile dikkat çeker. İçerisinde sarkıt ve dikitlerin yanı sıra yer altı akarsuları bulunur.
Evcik Plajı
Karacaköy’e bağlı olan Evcik Plajı, sadece orman ve denizin muazzam manzarasını sunmaz. Aynı zamanda tarihiyle de göz doldurur. Plaja doğru giderken Anastasius Surları tam girişinde ise Georgios Kilisesi karşılar sizleri. Doğanın içinde tarihin izlerine de tanık olacaksınız.
Yalıköy:
Muazzam bir sahilin sizleri beklediği eki bir Rum köyü olan Yalıköy, konuklarına huzurlu vakitler geçirebilme imkanı sağlıyor. Harika kamp alanlarının yer aldığı köyde, spor alanları da bulunuyor. Yalıköy’de tarihi bir kale ve iki doğal mağara bulunuyor. Hem tarihi incele hem denize gir.
Çilingoz:
Yalıköy’den Kıyıköy’e doğru giden 13 kilometrelik yol, yapılaşmanın olmadığı bir cennet olan Çilingoz’e varıyor. Binkılıç Beldesinde, 17 km. mesafedeki Karadeniz’e sahili olan bu koy, inanılmaz bir doğa harikasıdır. Deniz, akarsu ve ormanın buluştuğu Çilingoz, son zamanlarda turistlerce yoğun ilgi görmekte olup, çadır yerleri sayesinde konaklama ihtiyacına da cevap vermektedir.