Filistinli çocuklara ithaf edilen kısa film HADIA ödüllerle dönüyor Filistinli çocuklara ithaf edilen kısa film HADIA ödüllerle dönüyor

Bâlâ Süleyman Ağa Külliyesi İstanbul'un fethinin hemen ardından Ni’mel Ceys'ten (İstanbul'un fethine katılan ve şehit olan asker) Topçubaşı Balâ Süleyman Ağa tarafından inşa ettirilmiştir. Mescit, 19. yüzyılda gerçekleşen tamirat sırasında sebil, muvakkithane, çeşme ve mektep birimlerinin eklenmesiyle büyümüş. 

TARİHE TANIKLIK EDEN NADİR ESERLERDEN BİRİ

WhatsApp Image 2023-10-19 at 13.50.22

Külliyenin en ilgi çekici unsurlarından biri, tek bir çatı altında bulunan sebil ve muvakkithane bölümüdür. Yapının Tekke Maslağı Sokağı’na bakan cephesinin orta aksında barok üslupla yapılmış bir çeşme ve her iki yanında üçer adet abdest musluğu bulunmaktadır. Aynı zamanda yapının her iki ucunda birer giriş ile mermer kaplı yarım altıgen planlı çıkma bulunmaktadır. Bu yapı, İstanbul'un tarihine tanıklık eden nadir eserlerden biridir.

ZİYARETÇİLERİNİ TARİHİ BİR YOLCULUĞA DAVET EDİYOR

Bağlıca Camii ve Külliyesi, uzun yıllar boyunca bakımsız kalmış olsa da, son zamanlarda Fatih Belediyesi tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sayesinde eski ihtişamına kavuşmuş ve tekrar ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır. Bu tarihi yapı, İstanbul'un fethinin anısını canlı tutan önemli bir sembol olma özelliğini koruyor ve ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa davet ediyor. 

İstanbul'da tarihe bir yolculuk yapmak isteyenler için harika bir seçenektir. Bâlâ Süleyman Ağa Külliyesi'ni mutlaka listenize eklemeyi unutmayın.

Kaynak: TUGAY KUTLU