İşbirliği kapsamında, BEDAŞ, ABE Teknoloji AŞ ve İstanbul Teknik Üniversitesi Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama Araştırma Merkezi (İTÜ MATAM) tarafından İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak yürütücülüğünde geliştirilen 'MASS Haberleşme Protokolüne Uyumlu Deprem İvmeölçer Sensörü Geliştirilmesi Projesi' hayata geçirilecek. İTÜ Rektörü Mandal, işbirliğiyle olası Marmara depremine hazırlık amacıyla yenilikçi teknolojilerin kullanılmasının hedeflendiğini belirterek, yapay zekayı en üst düzeyde kullanmanın kritik öneme sahip olduğunun altını çizdi.
BİLGİSAYAR ORTAMINDA TEST
Proje kapsamında, MASS Haberleşme Protokolü'ne uyumlu 50 yerli deprem ivmeölçer sensörü üretilecek. Bu sensörlerden elde edilen veriler, süper bilgisayarlarla analiz edilerek İstanbul'un deprem risk haritası çıkarılacak ve risk sınıfları belirlenecek. Proje, deprem sırasında enerji altyapısına zarar gelmemesi için hızlı müdahaleyi mümkün kılacak ve deprem öncesi alınacak önlemler için gerçekçi veriler sağlayacak. Sensörler ayrıca zemin ve yapı analizlerinde kullanılarak, deprem senaryoları karşısında bina dayanıklılığının bilgisayar ortamında test edilmesine olanak tanıyacak.
BİNA ALTINDA TRAFO
Trafo merkezlerinin yüzde 10'unu bina altı trafolardan oluştuğu bilgisini paylaşan BEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit, “Trafo merkezlerine ivmeölçer sensörler yerleştirilmesi ile trafo merkezinin deprem dayanımı ve mukavemeti hakkında önceden ve daha kısa zaman içinde bilgi sahibi olacağız. Mevcut altyapımızın depreme karşı hasar riskini bilmek, yatırım planlarında zemin ve yapısal riskleri göz önünde bulundurmak, deprem riski olan bölgelerde daha hızlı aksiyon almak, olası bir deprem durumunda elektrik dağıtım altyapısının çökmemesi için büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.