Phys.org'un haberine göre; yapılan bir araştırma, şehre yakın yerlerde yaşayan balıkların vücutlarında, kırsal kesimde yaşayanlara kıyasla daha fazla mikroplastik bulunduğunu ortaya koydu. Yeni Zelandalı araştırmacılar, ülkenin kalabalık ve tenha bölgelerindeki noktalarda balıklar topladı...

ZARARLI ETKİLERİ VAR

Şehir merkezinden 2.5 ila 10 kilometre uzaklıkta toplanan balıkların, 25 kilometre uzaklıktaki balıklara oranla önemli ölçüde daha fazla mikroplastik yuttuğunu buldular. Mikroplastiklerdeki birçok yaygın kimyasalın, deniz canlıları tarafından yutulduğunda zararlı etkilere yol açtığı tespit edilmiştir.

KANITLAR BULUNUYOR

Bu minik plastik parçacıklar, deniz ürünleri aracılığıyla insanlar tarafından tüketilebilir. Mikroplastiklerin sağlık üzerindeki tüm etkilerini bilmesek de, bunların çeşitli akciğer rahatsızlıkları, ciddi gebelik komplikasyonları ve bunama gibi hastalıklarla bağlantılı olabileceğine dair kanıtlar bulunmaktadır.

ÇATAL-BIÇAK YASAKLANDI

Araştırma Yeni Zelanda'da yapılsa da dünya genelindeki balıklarda benzer tablonun yaşandığı tahmin ediliyor. Yani İstanbul Boğazı'nda yakaladığınız balıklardaki mikroplastik miktarı çok büyük bir ihtimalle yüksek... İngiltere ve Fransa gibi bazı ülkeler, çoğu fast food restoranı ve paket servislerde plastik çatal bıçak takımını yasakladı.
 

Muhabir: Lila Okyanus