Farklı ülkelerden sanatçıların İstanbul'da bir araya gelerek gerçekleştirdiği çalıştay ve atölye sonucunda ortaya çıkan sergide, küratörlüğü Bağımsız Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve ressam Hülya Yazıcı üstlenirken, Ruşen Eşref Yılmaz, Jubayyer Hossain, Müfit İşler, Reyhun Jabari, Nuran Çetinoğlu, Ana Silvia Mahado, Shamina Anam Poly, Rıfkı Demirelli, Figen Batı, Asif Uz Zaman, Ahmet Özel ve Fatma Yıldız gibi sanatçıların eserleri sergileniyor.

Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada serginin ortaya çıkış fikrinin sanatçı Ahmet Özel'e dayandığını belirterek, "Farklı ülke sanatçılarının bir araya gelerek hem kültürel bir alışveriş hem resim teknikleri konusunda birbirlerinden edindikleri bilgiler, kaynaşma, dostluk oluşması adına güzel bir çalışma. Özellikle Bangladeş, imkanları da kısıtlı bir ülke. Oradaki sanatçılar da burada tanıtmak, bir nevi batıya köprü olabilecek, dünyaya açılabilecek bir ülke olarak Türkiye'de bunu üstlenmeye çalıştık." dedi.

Bir haftalık çalıştay sürecinin ardından serginin ortaya çıktığını aktaran Yazıcı, şunları kaydetti:

Zeki Demirkubuz'un Oscar pişmanlığı! Hayat filmi aday gösterilmemişti Zeki Demirkubuz'un Oscar pişmanlığı! Hayat filmi aday gösterilmemişti

"Güzel saatler, dakikalar geçirdik. Bizler de resim yapmaya çok fazla zaman ayıramıyorduk aslında. Birlikte uzun saatler çalıştık. Farklı tekniklere sahip sanatçılarımız var. Onun için bir birlik söz konusu değil teknik açıdan karma bir sergi. Toplam on üç sanatçımız var. Türkiye'den daha çok sanatçı katıldı ve bir etkileşim ortaya çıktı. Onlar da bizler de memnunuz bu karşılaşmadan."

Yazıcı, bu süreçte sanatçıların bir taraftan İstanbul'u tanıdıklarını ifade ederek, "İstanbul'un mimarisini, tarihini gözlemleme imkanları oldu. Daha çok Tarihi Yarımada'daki mekanlarda gezdik ve onları yansıtmaya çalıştılar. Her sanatçıya dört tuval verdik. Ayasofya, Sultanahmet, Süleymaniye gibi çok önemli mimarilere sahip eserlerimizi fotoğrafik bir şekilde yansıtmaları mümkün değil ama biraz doğaçlama, içlerinden geldikleri gibi göstermeye çalıştılar." diye konuştu.

İranlı sanatçı Reyhun Jabari ise sekiz yıldır İstanbul'da yaşadığını belirterek, "Ben Kız Kulesi'ni seçtim. Sabah baktığımda nostaljik bir görüntüsü olduğunu düşündüm. Eskiden Cihangir'de oturuyordum ve yalnızdım. Kız Kulesi'ne bakınca o süreçte hissettiğim şeyler gözümün önüne geldi. Biz hep beraber burada çalıştık çok güzel geçti. Farklı kültürden insanlarla beraber çalışmak bizim için faydalı oldu. Birbirimizden etkilendiğimiz, birbirimizi beslediğimiz anlar oldu. Farklı kültürler, diller ve hislerle karşılaştık." görüşünü paylaştı.

Color of Art'ın boya sponsoru olduğu sergi, 12 Ocak'a kadar görülebilecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ - AA