İstanbul'da büyük bir yıkıma neden olabilecek 7 ve üstü büyüklüğündeki depremlerin enerjisini boşaltma zamanının geldiği birçok uzman tarafından dile getirilirken, deprem bilimcisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'un son açıklamaları büyük bir ilgiyle karşılandı. Üşümezsoy, Marmara Depremi ile ilgili mevcut bilgilerin gözden geçirildiğini ve "7 ve üstü deprem olmayacak" şeklinde bir görüşü savundu. Daha önce Marmara'da 250 yılda bir büyük deprem olduğu şeklindeki görüşleri eleştiren Üşümezsoy, 2 büyük depremin 250 yıl beklenmeden gerçekleştiğini belirtti ve Marmara hattında böyle bir enerji birikiminin olmadığını vurguladı.

98
 

Üşümezsoy, 1999'dan bu yana yapılan deprem modellerinin gerçeklikten uzak olduğunu ifade ederek, "Deprem ile ilgili yerbilimciler tarafından üretilen her model bir sonraki yine kendilerinin yaptığı modeli çürütüyordu" dedi. Ayrıca, İstanbul'da sürekli bir deprem korkusu olduğunu ancak 1999'dan bu yana yapılan modellerin gerçekliği yansıtmadığını söyledi.


45

İstanbul Beykent Üniversitesi'nde 2023-2024 akademik açılış töreninde açış dersi veren Üşümezsoy, Marmara Depremi ile ilgili çarpıcı bilgiler verdi. İstanbul'da uzun süredir dolaşan "1766'dan beri Marmara'da deprem olmamış" söylemini çürüten Üşümezsoy, 1894'teki Yalova Çınarcık depreminin 1766'dan daha büyük olduğunu belirtti. Bu nedenle, Marmara'da 250 yılda bir deprem oluyor tezini destekleyen bu tür söylemlerin gerçekleri yansıtmadığını ifade etti.

Üşümezsoy, tek riskin Kumburgaz Çukurunda olduğunu ve orada en fazla 6-6,5 büyüklüğünde bir deprem olabileceğini söyledi. Marmara'da beklenen büyük depremin "50 kilometrelik faydan kaynaklanacağı ve 7'lik deprem yapacağı" tezini çürüterek, aslında bu bölgede 10 kilometrelik boş bir fay olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'un bu açıklamaları, İstanbul'da deprem riski ve hazırlık çalışmaları üzerinde ciddi bir tartışma yarattı.

Kaynak: HABER MERKEZİ -mynet