Uzun süredir hayvan ve yaşam hakları savunucuları, bu kanun teklifinin kabul edilmemesi için çeşitli kampanyalar yürütse de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu, 17 Temmuz 2024 Çarşamba günü “ötanazi” adı altında hayvanların öldürülmesini ve sahipsiz köpeklerin belediyeler tarafından toplatılıp barınaklara yerleştirilmesini içeren 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni görüşmek üzere toplandı.

Sokak Kopekleri Teklifi Mecliste Teklifte Neler Var 161108 20240712

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişçi’nin başkanlığında gerçekleşen toplantıda kanunun teklifinin ilk üç maddesi kabul edildi. Sağlıklı sokak köpeklerine de “ötanazi” yapılmasının yani öldürülmesinin yolunu açan yasa teklifine tepkiler büyürken İsmailağa Fetva Kurulu üyesi Abdülhamid Türkeri, konuyla ilgili açıklamada bulundu.

Fil9Z L X0 A U K3Cw

ÖLDÜRMEYE ONAY VERDİ

Türkeri, İslam fıkhına göre sokak köpeklerinin başka seçenek yoksa öldürülebileceğini söyledi ve "Sen köpek besleme zevki yaşamak istiyorsan git bahçende, evinde yaşa." dedi. Abdülhamid Türkeri'nin bu sözleri tepki çekti. Herhangi bir canlının ölümüne dinen de, hukuken de onay vermenin kabul edilmez olduğu yönünde eleştiriler yapıldı. 

Kaynak: DEMET SAROVA