1990'ların ortalarında Brezilya'da beslenmeyle ilgili halk sağlığı araştırmacısı Carlos Monteiro endişe verici bir şeyi fark etti. Ülkesindeki çocuklar arasındaki obezite oranları hızla artıyordu. Bunun nedenini anlamak için kendisi ve Sao Paulo Üniversitesi'ndeki meslektaşları, Brezilya'daki hanelerin gıda satın alma alışkanlıklarına ilişkin verileri inceledi.
Araştırmacılar; insanların pirinç, fasulye, meyve-sebze gibi temel gıdaları; gazoz, sosis, hazır erişte, paketlenmiş ekmek ve kurabiye gibi daha fazla işlenmiş gıdalarla değiştirdiğini fark etti.
32 HASTALIKLA BAĞLANTILI
Uzmanlar, aşırı işlenmiş gıdaların dünya çapında insanların beslenmesinin önemli bir parçası haline gelmesinin, endişe verici olduğunu söylüyor. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çocukların ve gençlerin tükettiği kalorilerin %67'sini oluşturuyorlar. Bu sene içinde yayınlanan geniş çaplı bir araştırmada bilim insanları, bu gıdaları tüketmenin 32 sağlık sorunuyla ilişkili olduğunu bildirdi.
En popülerleri kalp hastalığına bağlı ölümler, Tip 2 diyabet, anksiyete ve depresyon gibi yaygın zihinsel sağlık sorunlarıydı. Hazır çorbalar, dondurulmuş gıdalar, cipsler, fast food ürünleri, gazlı içecekler, paketlenmiş ekmek ve kekler gibi ürünler tamamen işlenmiş gıdalar kategorisine giriyor.