ABD'de 10 yıl içinde işlenmiş et tüketiminin üçte bir oranında azaltılması durumunda 350 binden fazla diyabet vakasının önlenebileceği bildirildi. Araştırmacılar, ABD'li yetişkinlerin işlenmiş et tüketimini yüzde 30 oranında azaltmanın (haftada yaklaşık 10 dilim pastırma yemeye eşdeğer) on binlerce daha az kalp damar hastalığı ve kolorektal kanser vakasına yol açacağını söylüyor.

EKİPLER BİR ARAYA GELDİ

Edinburgh Üniversitesi Küresel Tarım ve Gıda Sistemleri Akademisi'nden bir ekip, Kuzey Carolina Üniversitesi ile birlikte, işlenmiş et ve işlenmemiş kırmızı et tüketiminin azaltılmasının sağlık üzerindeki etkilerini tahmin etmek için bir simülasyon aracı geliştirdi. Birçok çalışma, yüksek düzeyde işlenmiş et tüketimi ile kronik hastalık arasındaki bağlantıları saptamış olsa da, çok azı birden fazla sağlık sonucu üzerindeki etkiyi değerlendirmiştir.

KANITLAR HALA SINIRLI

Bazı eski tarihli araştırmalar ayrıca işlenmemiş kırmızı etin kronik hastalık riskine katkıda bulunabileceğini öne sürmektedir ancak kanıtlar hala sınırlıdır. Araştırmacılar, ABD yetişkin nüfusunun temsili, simüle edilmiş bir örneğini oluşturmak için Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) ulusal sağlık anketinden elde edilen verileri kullandı. Buna mikro simülasyon adı verildi.

TARİHİ BİR ÇALIŞMA

Mikro simülasyon, ABD'de işlenmiş et ve işlenmemiş kırmızı et tüketimini yüzde 5 azaltma ile tamamen bırakmanın çok sayıda sağlık sonucu üzerindeki etkilerini tahmin eden ilk çalışmadır. Ekip, et tüketimindeki değişikliklerin yetişkinlerin diyabet, kardiyovasküler hastalık, kolorektal kanser ve ölüm riskini nasıl etkilediğini tahmin etti. Etkiler genel nüfusta ve yaşa, cinsiyete, hane gelirine ve etnik kökene göre ayrı ayrı değerlendirildi.

İNANILMAZ RAKAMLAR

Araştırmacılar, işlenmiş et tüketimini yüzde 30 oranında azaltmanın, 350 binden fazla diyabet vakasını önlemenin yanı sıra, on yıl içinde 92 bin 500 daha az kalp damar hastalığı vakası ve 53 bin 300 daha az kolorektal kanser vakasına yol açacağını söylüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ