Işkın Otu, doğada yetişen mucize besinlerden bir tanesidir. K, A, E, B1 ve B2 vitaminlerini barındıran Işkın Otu, kanser ile mücadele için birçok araştırmaya konu olmuştur. Ayrıca başka rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılmıştır.

IŞKIN OTU NEDİR?

Işkın Otu bazı bölgelerde ''ışgın'' adıyla anılır. Bilimsel adı Reus Ribes olan bu bitki, 40-150 cm boylarına kadar yükselen, dağlık alanlarda ve karasal iklimin etkili olduğu bölgelerde yetişir. Doğu muzu olarak da adlandırılan Işkın otunun yaprakları fil kulağını anımsatmaktadır.

IŞKIN OTU'NUN OLDUĞU BÖLGELER

Işkın Otu, Türkiye'de daha çok Hakkari, Hatay, Kahramanmaraş, Ağrı, Adıyaman, Bitlis, Bingöl, Erzincan, Elazığ, Iğdır, Kars, Sivas, Tunceli ve Van'da toplanır ve tüketilir. Kendiliğinden yetişen yabani otlar sınıfında yer alan Işkın Otunu, dünyada da Ermenisten, Pakistan, Lübnan, Suriye, Ürdün, İsrail, Irak, İran, Filistin, Afganistan ve Azerbaycan'da görmek mümkün.

IŞKIN OTU YARARLARI

Işkın otunun yararlarını şöyle sıralamak mümkün:

Işkın otu iştah açıcı özelliğe sahiptir.

Kaynatılmasıyla elde edilen su kan şekerini dengeler.

Kanserli hücrelerin gelişimini durdurur.

Işkın otu sindirim sistemini dengeler ve gaz ile mide bulantısı sorunlarını çözer.

Cildi yeniler ve yaşalnama etkilerini azaltır.

Halsizliğe, baş ağrısına iyi gelir. Balgam söktürür.

Işkın otu mide asidini dengeler.

Yüksek ateşi düşürme etkisine sahiptir. 

Astım ve nefes darlığına iyi gelir.

Vücudun toksinleri atmasına yardımcı olur.

CANAN KARATAY'DAN IŞKIN OTU AÇIKLAMASI

Profesör Doktor Canan Karatay, daha önce Işkın otu ile ilgili açıklamalar yapmıştı. Canan Karatay, kalp dostu bir yiyecek olduğunu söylediği Işkın ile ilgili açıklaması şu şekilde:

''Üzerine yumurta gelince dünyanın en sağlıklı yemeğidir. Bir kere antioksidan, vitamin, C vitamini dolu.''

Işkın otunun kalp dostu bir besin olduğunu belirten Canan Karatay, otun aynı zamanda karaciğer, tiroit ve beyin üzerinde de etkileri olduğunu açıklamıştı.

IŞKIN OTU ZARARLARI

Işkın otunun yararları olduğu gibi zararları da mevcuttur. Örnek vermek gerekirse Işkın otunun aşırı tüketimi böbrek taşlarının oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden böbrek taşları bakımında riskli gruptakilerin tüketmesi çok önerilmez. 

Yine gebeler, emziren anneler ve karaciğer yetmezliği olan kişilerin de Işkın otunu tüketme konusunda doktora danışmaları gerekmektedir.

IŞKIN OTUNU NEREDEN BULABİLİRİM?

Işkın otu mayıs ve haziran aylarında çıkar. Bu aylardan sonra doğal ürünler satan marketlerde ve Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu'daki şehir pazarlarında da Işkın otunu bulmanız mümkündür.

IŞKIN OTU NASIL TÜKETİLMELİ?

Astım, şeker, tansiyon, kanser, cilt problemi olan hastaların Işkın otu tüketmesi önerilir. Yine ishal, ülser ve hemoroid sorunu yaşayanlar ve doktora danışara böbrek rahatsızlığı olanlar da Işkın otunu tüketebilir.

Işkın otunu nasıl tüketeceğimize gelirsek; taze hali çiğ olarak yenilebilir. Yine Işkın otunun reçeli yapılmaktadır. Zeytinyağlı yemek olarak yapabilir ya da et yemeklerinize ekleyebilirsiniz.

Kaynatılarak çay şeklinde içilebilen Işkın Otunun kurusundan krem de elde edebilirsiniz. Bu kremin yoğurt ile karıştırılması durumunda cilt yüzeyindeki problemlere iyi geldiği görülmüştür.

IŞKIN OTU İLE İLGİLİ DİĞER FAYDALI BİLGİLER

Işkın otu, kabız etkisi yapar. Düşük dozlarda ishal önleyici etkiye sahiptir.

Işkın otu iştahı açtığından kilo verdirmez. Tam tersine kilo aldırmaya yardımcı olmaktadır.

IŞKIN OTU YEMEĞİ TARİFİ

Işkın Otu yemeği tarifi için gerekli malzemeler şu şekilde:

4-5 kök ışkın
1 tane soğan
Bir miktar sıvıyağ
2 tane yumurta
Bir tutam tuz

Işkın yemeğinin yapılışı ise şöyle:

Soğanı yağda kavurun. Işkın otlarını yemeklik doğradıktan sonra soğanla birlikte kavurmaya bırakın. Tuzunu eklediğiniz yemeği aşırı kavurmanıza gerek yok. Yumurtayı kırın ve kısa süre pişirdikten sonra ocağın altını kapatın ve servis edin.

Editör: Yunus Çağlar