İran Cumhurbaşkanı, ülkesinin mevcut yüzde 4'lük büyüme oranından yüzde 8'lik yıllık ekonomik büyüme hedefine ulaşması için 100 milyar dolardan fazla yabancı yatırıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Pezeşkiyan'ın bu açıklamaları, devlet televizyonunda verdiği ilk canlı röportajda ​​geldi.

Cumhurbaşkanı, İran'ın hedefine ulaşmak için 250 milyar dolara ihtiyacı olduğunu ancak bunun yarısından fazlasının yerel kaynaklardan sağlandığını söyledi. Uzmanlar, GSYİH'da %8'lik bir büyümenin çift haneli enflasyon ve işsizlik oranlarını azaltacağını söylüyor.


ULUSLARARASI YAPTIRIM


Ancak İran'da yüzlerce kurum ve kişi halihazırda uluslararası yaptırımlar altında... Birçoğu; Hamas, Hizbullah ve Husiler gibi grupları maddi olarak desteklemekle itham ediliyor.


ŞİKAYETÇİ OLDU


Pezeşkiyan röportajında ​​yaptırımlardan şikayetçi oldu. Yönetiminin; yıllık %40'ın üzerinde seyreden enflasyonu, "komşularımızla ve dünyayla olan sorunlarımızı çözersek" düşürmeyi planladığını söyledi. Ayrıntı vermedi.


GURBETÇİLERE ÇAĞRI


Cumhurbaşkanı, 22-23 Eylül tarihlerinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısına katılmak üzere New York'a uçacağını doğruladı. New York'tayken İranlı gurbetçilerle bir araya gelerek onları ülkeye yatırım yapmaya davet edeceğini söyledi. 8 milyondan fazla İranlı gurbetçinin yaklaşık 1.5 milyonu Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşıyor.
 

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL