Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Bağdat’ın hem Ankara hem de Şam’dan “yakınlaşmaya” açık olduğuna dair sinyaller aldığını belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasındaki tarihi görüşmenin Bağdat’ta yapılması için çalışmalar başlattığını açıkladı.

Hüseyin, Rusya’nın arabuluculuk yapma ihtimalinden bahsetmeye başladığını ve bu bağlamda “İki tarafı da Bağdat’a davet edeceğimize dair bir his var içimde” dedi. Ayrıca, geri döndüğünde Suriye Dışişleri Bakanı ile temas kurarak bu görüşme için bir tarih belirlemeyi planladığını ifade etti.

Hüseyin, “Her iki tarafın da prensip olarak masaya oturmaya hazır olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuşarak, bu sürecin Suriye-Türkiye ilişkilerinde önemli bir dönüm noktası olabileceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington’da düzenlediği basın toplantısında, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a Suriye ile normalleşme gündemi kapsamında Beşar Esad ile görüşme talimatı verdiğini duyurdu. Erdoğan, Washington dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye’nin toprak bütünlüğünün Türkiye’nin çıkarlarına hizmet edeceğini belirterek, “Suriye’de inşa edilecek hakkaniyetli bir barış, en çok bize fayda sağlayacak” dedi. Erdoğan, bu süreçteki en önemli adımın Suriye ile yeni bir dönem başlatmak olduğunu ifade etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ