İnsanlara nakledilen ilk gen düzenlemeli domuz organları, ABD Blue Ridge dağlarındaki özel araştırma çiftliğinde doğan hayvanlardan geldi. Çiftliğe girmek için aracınızı yıkamanız, kıyafetlerinizi tıbbi önlüklerle değiştirmeniz ve her klimalı ahır arasında botlarınızı temizlemek için dezenfektan dolu küvetlere girmeniz gerekiyor.

ÖNÜMÜZDEKİ YILDA

Biyogüvenlik önlemleri, birkaç kilometde ötede, Virginia'daki Christiansburg'da daha da sıkılaştırılıyor. Burada yeni bir sürü yetiştiriliyor. Domuzların, önümüzdeki yıl gibi erken bir zamanda, hayvandan insana organ nakli için resmi çalışmalara organ sağlaması bekleniyor.

Genetiği değiştirilmiş domuz yavruları, 29 Mayıs 2024'te, organların hayvandan insana nakil deneyleri için alındığı Blacksburg, Virginia yakınlarındaki Revivicor araştırma çiftliğinde bir araya geliyor. (AP Fotoğrafı/Shelby Lum)

BAZI KISIMLAR KAPALI

Türünün ilk örneği olan bu devasa bina, bir çiftliğe hiç benzemiyor. Daha çok bir ilaç fabrikası gibi... Ve çiftliğin bazı kısımları, dikkatlice seçilmiş belirli çalışanlar dışında herkese kapalı.

HERKES ÖLMÜŞTÜ

Revivicor'un ana şirketi United Therapeutics'ten Matthew VonEsch, "Bu tesisi domuzları çevreden ve insanlardan gelen tehlikelere karşı korumak için tasarladık. Bu binaya giren her kişi olası bir patojen (hastalığa neden olan her türlü organizma ve madde) riskidir" dedi. Şu ana kadar domuz organı nakledilen bütün hastalar hayatını kaybetti. Ancak uzmanlar, bu projeden kesinlikle vazgeçmiyor ve ileride sistemin oturacağını düşünüyor.

Muhabir: Tamer Ayeri