Hindistan'ın yeni ceza kanunu, sahte vaatlere dayalı cinsel ilişkiye giren erkekleri hapse gönderebilir. Yasa, kadınları cinsel sömürüden korumayı amaçlıyor. Ancak bazı kişiler uygulanması ve olası kötüye kullanımı konusunda endişelerini dile getiriyor.

SENİNLE EVLENİRİM!

69. madde; aldatma yoluyla kurulan cinsel ilişkileri suç sayıyor. Adalet ve Hukuk Bakanlığı aldatıcı eylemlerin; kurbanı yanıltmak için evlilik, istihdam ve terfi gibi sahte vaatlerde bulunmayı veya gerçek kimliği gizlemeyi içerdiğini belirtti. Suç, 10 yıla kadar hapis ve para cezasına yol açabiliyor.

KARIŞIK TEPKİLER

Yasa karışık tepkilerle karşılandı. Yerel kadın hakları savunucusu Audrey Dmello, yasanın kadınlara güç vereceğini söyledi. Ancak eleştirmenler, yasanın belirsizliklerle dolu olduğunu ve ayrılıklardan sonra erkekleri taciz etmek için kullanılabileceğini savunuyor.

NASIL KANITLANACAK?

Ayrıca mahkemede aldatma ve niyeti kanıtlamanın zorluğundan bahsediliyor. Üst düzey bir polis yetkilisi, India Today'e, "Mahkeme kanıtlarla çalışır. Evlenme gibi sözler verildiğine dair nasıl kanıt bulacağız. Bu durum çok zor" dedi.

Muhabir: Tamer Ayeri