IMF'den 2025 yılında uygulanacak asgari ücret için dikkat çeken bir yorum geldi. IMF, 2024'teki son asgari ücret artışının bir benzerinden kaçınılması gerektiğini savunurken, dar gelirli kesime yönelik destek önlemlerinin ön plana çıkması gerektiğini değerlendirdi.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, CNBC-e'de katıldığı canlı yayınında ekonomide son gelişmeleri değerlendirdi. IMF'nin enflasyonu körükleyen asgari ücret zammından kaçınılması gerektiğine yönelik açıklamasına katılmadığını belirtirten Eğilmez 'Kaybedilmiş bir gelir var, 100 liralık satın alma gücü 50'ye indi. Kaybolan satın alma gücünün verilmesi lazım...' dedi. 

Imfnin Maas Artisi Onerisine Ekonomistlerin Tepkisi Sbzi Cover.jpg

'HEP EKSİDEYİZ...'

Eğilmez, Türkiye’nin BRICS üyeliğine yönelik, 'Türkiye üye olmasa da BRICS'le iç içe. BRICS ayrı bir yere doğru askeri birliğe evrilecekse bize çok uygun olmayabilir. Ekonomik birliktelikse burada bulunmamızda bir sorun yok. Bizim Avrupa'yla ticaretimiz dengeli bu tarafla hep eksideyiz...' değerlendirmesini yaptı.

Ekonomi 1909146

'BEKLENTİLER DEĞİŞMELİ...'

Mahfi Eğilmez ayrıca; 'Enflasyonla ilgili bir sürü adım atıldı. Faiz yükseltildi, zorunlu karşılıklarla oynandı birtakım düzenlemeler yapıldı. Fakat biz beklentileri değiştiremedik. Toplum enflasyonun düşeceğine yönelik beklenti içine girmedi. OVP hedefi yüzde 17,5. Piyasa 12 ay sonra için yüzde 24, reel sektör 40-45, hanehalkları yüzde 74-75. Hanehalklarının fiyatı etkilemesi nasıl olur. Enflasyonun yüksek olacağını düşündüğü için ucuz gördüğü şampuanı daha çok talep edecek. Bu beklenti değişmiş değil. Kalıcılık riski burada. En büyük risk burada. Bunu değiştiremedik. Geleceğe dair beklentilerin değişmesi gerekir, 2001'de ne yaptıysak onu yapmamız gerekir. O zaman yapısal reformlarla insanların beklentileri değişti. Bugün beklenti değiştirici bir adımımız yok.'

Muhabir: ÖZNUR DEMİRBEY