Çin dünyanın en büyük otomobil pazarıdır. Bu nedenle etkisi dünya çapında hissedilir. Temmuz ayında Çin'deki tüm araç satışlarının yarısından fazlası elektrikli oldu. Dünya genelindeki otomobil üreticilerinin; hibritleri ve EV'leri şu anda olduğundan daha da önemli göreceklerini tahmin edebilirsiniz.

HEPSİ YÜKSELDİ

Çin Binek Araç Derneği (CPCA), temmuz ayında ülkede satılan tüm yeni araçların %50.7'sinin; plug-in hibritler ve EV'ler gibi "Yeni Enerji Araçları" olduğunu iddia ediyor. Bu rakam hazirana göre; %28.6'lık bir artışı temsil ediyordu. Saf EV'lerde de %14.4'lük bir artış var.

HÜKÜMET TEŞVİKLERİ

Ancak, böylesine büyük ve ani bir artışın büyük kısmı hükümet teşvikleriyle ilgili... Çin hükümeti, EV'ler için nakit teşviklerin yükseltileceğini duyurmuştu. Ayrıca, birçok Çin şehri, emisyonları azaltmak ve havayı temizlemek için yeni araç satın alma kısıtlamalarını azalttı.

GÖZLER ÇEVRİLDİ

Elbette bu, elektrikli araç satışlarındaki muazzam büyümenin devam edeceğini garantilemiyor. Ancak herkesin gözü Çin'e çevrildi. Ve bu, otomobil üreticilerinin yatırım yaptığı araç, teknoloji ve platform türlerini etkileyebilir.
 

Muhabir: ERAYCAN ERGİNBAŞ