ABD'deki elektronik sağlık kayıtlarının çoğuna hakim olan Epic firmasındaki araştırmacılar, anksiyete taraması yapılması gereken 182.000'den fazla çocuğu inceledi. Ortaya gerçekten çok çarpıcı sonuçlar çıktı.

TEK ÇOCUKLAR DAHA KÖTÜ

Kardeşleri arasında ilk doğan çocukların anksiyete tanısı alma olasılığı, ikinci veya daha sonra doğan çocuklara göre %48, depresyon tanısı alma olasılığı ise %35 daha fazlaydı. Kardeşi olmayan tek çocukların, kardeşi olan çocuklara kıyasla kaygı yaşama olasılığı %42, depresyon yaşama olasılığı ise %38 daha fazla çıktı.

UYKU ZORLUĞU

Araştırmacılar, ilk doğan ve tek çocukların anksiyete ve depresyon tanısı alma olasılığının neden daha yüksek olduğuna dair henüz bir sonuca varamadı. Çocuklarda kaygı belirtileri arasında uyku düzeninde kesintiler veya uyku zorluğu bulunur. Ayrıca öfke, sinirlilik ve bunaltıcı davranışlar açısından aşırı duygular gösterebilirler.

FİZİKSEL BELİRTİLER

Çocuklar ayrıca mide bulantısı veya baş ağrısı gibi fiziksel belirtiler de taşıyabilir. Kaygı tedavisi mevcuttur. Çocuk terapisi ve aile terapisi gibi şeyleri içerebilir. Sağlıklı beslenme, fiziksel olarak aktif olma ve yeterli uyku alma gibi özellikleri içeren bir yaşam tarzını sürdürmek de kaygı semptomlarına yardımcı olabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ