JAMA Network Open dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma; ırkçılığın beyin üzerindeki bedelinin hücresel düzeyde gözlemlenen ileri yaşlanmayla bağlantılı olduğunu gösterdi. Irkçılığa daha sık maruz kalan siyahi kadınların, ruminasyon ve uyanıklıkla ilgili beyin ağlarında daha güçlü bağlantılar gösterdiği görüldü.

STRES HIZLANDIRIYOR

Bunun da hızlandırılmış biyolojik yaşlanmayla bağlantılı olduğu fark edildi. Yaşlanma doğal bir süreçtir. Ancak stres, biyolojik saati hızlandırabilir. İnsanları kardiyovasküler (kalp ve damar) hastalıktan diyabet ve bunamaya kadar yaşlanmayla ilişkili hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirebilir.

SİYAHİLER DAHA ERKEN

Çalışmalar, siyahi insanların yaşlanmayla ilgili sağlık sorunlarını beyaz insanlardan daha erken yaşta deneyimlediğini tutarlı bir şekilde göstermektedir. Irk ayrımcılığı da dahil olmak üzere ırkla ilgili stres faktörleri, insanların biyolojik düzeyde yaşlanma hızını etkiler.

DAHA FAZLA ARAŞTIRMA

Bu deneyimler, stres tepki sistemini harekete geçirir. Ve gelen tehditleri işleyen beyin bölgelerinde daha fazla aktivite ile ilişkilendirilmiştir. Ancak, şimdiye kadar araştırmacılar, ırkçılıkla bağlantılı beyin değişikliklerinin hızlandırılmış yaşlanmaya nasıl katkıda bulunduğunu anlamamışlardır. Konuyla ilgili daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ