Kültür ve Turizm Bakanlığı geçen günlerde bir duyuru yapmış ve yapılan açıklamada, Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nun Azerbaycan'da düzenlenen üçüncü toplantısında 34 harften oluşan "Ortak Türk Alfabesi" önerisi üzerinde uzlaştığını belirterek, "Toplantının başarıyla sonuçlanması tarihi bir anı temsil etmektedir. Ortak Türk Alfabesi'nin geliştirilmesi, Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve iş birliğini teşvik ederken, onların dilsel mirasını da korumaktadır." denilmişti.

ÇALIŞMAYI DEĞERLENDİRDİ

"Türkçemiz adeta sümüklü bir telaffuzla dolaşıyor" diyen Prof. Dr. İlber Ortaylı bugünkü yazısında “Ortak Türk Alfabesi” çalışmasını değerlendirdi. Ortaylı köşesinde; “Türk devletlerinin ortak projelerini bilimsel yapılar olarak görmek ve fonetik kayıtlara almak en doğrusudur.

Ilber3 Fg8A

Ancak Türkçenin bu şekilde düzeltileceğini, düzgün telaffuz edileceğini sanmak, hele bunu bürokratik bir yapıyla gerçekleştirmeyi ummak gülünçtür. Bu çözümsüzlük ortamında, ne kadar işleyeceği belirsiz bir alfabe teklifinden önce, medyada konuşulan ve matbaa dili olarak kullanılan Türkçeyi güçlendirelim” ifadelerini kullandı.

Muhabir: ÖZNUR DEMİRBEY