İkinci el otomobilde yaprak kımıldamıyor. Pazar son yıllarda hiç olmadığı kadar durgun. Galeriler sinek avlıyor, sahibinden ikinci el otomobil satmak isteyenler ilanlarına dönüş bile yapılmadığından şikayetçi. Bir ilan sahibi satışa koyduğu aracına tam 9 aydır müşteri çıkmadığını söylüyor. Sektör aktörlerine göre durgunluğun en önemli nedeni sıfır otomobillerde düzenlenen kampanyalı satışlar.

İLAN SAYISINDA AZALMA

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin son raporuna göre, satılık otomobil sayısı ve ilan sayısında azalma belirginbir azalma söz konusu. Otomobil piyasasının hareketliliğini ölçmek için kullanılan "kapatılan ilan yaşı" verisi, geçen aya göre 0,9 gün artarak 23,7 gün oldu. Raporda, enflasyon etkisinden arındırıldığında, otomobil ortalama reel fiyatlarının 12 aydır düşüş trendinde olduğu vurgulandı. 

TALEP BAYRAMDA DÜŞTÜ

Üniversitenin raporuna göre "2023 Kasım-2024 Mart döneminde sürekli artış gösteren otomobil talep endeksi, 2024 Nisan ayında uzun bayram tatili nedeniyle belirgin bir düşüş yaşadı. Nisan ayının aksine mayıs ayında talep endeksi yükseldi, ancak hazirandaki uzun bayram tatili sebebiyle talep yeniden belirgin bir şekilde azaldı" ifadeleri yer aldı.     
 
İKİNCİ EL OTOMOBİL PAZARI DURMA NOKTASINDA, SATIŞ YOK!

Son dönemde ikinci el oto piyasasında ciddi bir durgunluk yaşanıyor. Satışlar neredeyse durmuş durumda ve araç sahipleri, arabalarını satabilmek için uzun süredir beklediklerini belirtiyorlar. İkinci el araç satan bayilerde ‘kimse araç almaya gelmiyor’ diye ifade ediyorlar.  Peki, bu durgunluğun nedenleri neler ve piyasada ne gibi gelişmeler yaşanıyor?

İkinci el otomobil pazarında gözlenen durgunluk, sektörde ciddi endişelere yol açıyor. Satışların azalması ve fiyatların düşmesi, ikinci el araç sahiplerini zor durumda bırakıyor. Bu durgunluğun arkasındaki en önemli etkenlerden biri, sıfır otomobillerde yapılan kampanyalar ve krediye erişim problemleri olarak öne çıkıyor.
TÜİK'in motorlu kara taşıtları rapor istatistiklerine göre haziranda ikinci el otomobil pazarı bir önceki yıla göre yüzde 25 azalarak 485 bin adette kaldı. Haziran ayı, son beş yılın en düşük satış rakamlarına ulaştı deniliyor.

SIFIR ARAÇ İNDİRİMLERİ İKİNCİ ELE TALEBİ AZALTTI

Son aylarda ikinci el otomobil piyasasında durgunluk devam ediyor. Elinde nakit parası olan tüketiciler, kampanyaların da etkisiyle sıfır otomobile yöneliyor. Sıfır araç fiyatlarındaki indirimler ve bayilerin sunduğu cazip ödeme imkânları, ikinci el otomobil talebini azaltıyor. 

Son dönemde ikinci el oto piyasasında gözlenen durgunluk, araç sahiplerini zor durumda bırakıyor. Birçok satıcı, araçlarını satışa çıkarmalarına rağmen alıcı bulmakta zorlandıklarını belirtiyor.

NAKİT PARAYI BANKA FAİZİNE YATIRIYORLAR

İstanbul’da ikinci el araç satışı yapan Yurtsever Otomotivin sahibi Yüksel Kulaz, "Araçlarımı satışa çıkardım ama uzun süredir alıcı bulamıyorum. Eskiden ilanı verdiğimizde ya da oto pazarına çıktığımızda birkaç gün içinde mutlaka bir talep gelirdi, şimdi haftalarca beklememize rağmen dönüş olmuyor" diyerek durumu özetliyor. Kulaz, bu durgunluğun sebeplerinden birinin ekonomik belirsizlikler, ellerindeki nakit parayı banka faizine yatırmak, sıfır araçlara yapılan indirimler olduğunu belirtiyor.

Yurtsever Otomotivin sahibi Yüksel Kulaz

ZARARINA SATMAK İSTEMİYORUM

İkinci el aracını satmak için pazara geldiğini belirten araç sahibi, "Yaklaşık 9 aydır aracımı satmaya çalışıyorum. Ancak, alıcı bulmakta büyük zorluk yaşıyorum. Satın almak isteyen de çok fiyat kırıyor. Zararına da arabamı satmak istemiyorum" diyerek durumunu özetliyor.

SATILIK OTO VE İLAN SAYISINDA AZALMA

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin son raporuna göre, satılık otomobil sayısı ve ilan sayısında azalma gözlemlendi. Otomobil piyasasının hareketliliğini ölçmek için kullanılan "kapatılan ilan yaşı" verisi, geçen aya göre 0,9 gün artarak 23,7 gün oldu.

Raporda, enflasyon etkisinden arındırıldığında, otomobil ortalama reel fiyatlarının 12 aydır düşüş trendinde olduğu vurgulandı. "2023 Kasım-2024 Mart döneminde sürekli artış gösteren otomobil talep endeksi, 2024 Nisan ayında uzun bayram tatili nedeniyle belirgin bir düşüş yaşadı. Nisan ayının aksine Mayıs ayında talep endeksi yükseldi, ancak Haziran'daki uzun bayram tatili sebebiyle talep yeniden belirgin bir şekilde azaldı" ifadeleri yer aldı.

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR